Film och TV

Barnens roll i spridningen av kristen tro på 1800-talet filmaktuell

“Barfota rop” lyfter fram roparrörelsen och barnens betydelse för spridningen av kristen tro. “Hela projektet har växt fram i samarbete med barnen och deras självklara förtröstan på Gud har hjälpt mig att våga ta steg i tro.”

Det har varit en lång process, men nu är filmen ”Barfota rop” släppt. Några dagar efter premiären låg den tvåa på SF Anytimes köplista.
– Vi blev jätteförvånade! Och samtidigt uppmuntrade över att det går att göra kristen film i dag, säger Maria Viklund som är filmens producent och regissör.

Varför ville ni göra en film om just roparrörelsen?

– Jag har länge jobbat med barn och unga inom kyrkan och alltid brunnit för att barnen ska få höra om Jesus och komma till tro. Vid ett kyrkkaffe för några år sedan hamnade jag bredvid en kvinna som skrev uppsats om roparna – den rörelse av barn och unga som under 1840-talet började predika ett kraftfullt omvändelsebudskap, som senare skulle förändra vårt land. Då kände jag: ”Det här är en historia som måste berättas!”

Maria Viklund är producent och regissör för filmen "Barfota rop"

Hur såg det svenska samhället ut vid tiden för den här rörelsen?

– Sverige var ett fattigt, försupet utvandrarland där adeln och prästerna styrde. Enligt konventikelplakatet fick inga religiösa samlingar hållas utanför statskyrkan, och överträdelser straffades med böter, fängelse eller landsförvisning.

– Det här var en tid då kvinnor och barn inte fick tala offentligt, men det hindrade inte barn och unga, främst i Småland, Västergötland, Värmland och Närke, att ställa sig upp på hästkärror och stenar och ropa ut budskap från Gud. Budskapen handlade om att sluta med brännvin och vända om till Gud.

Vad kännetecknade roparrörelsen?

– I de redogörelser som vi har läst berättas det om ett övernaturligt flöde där Guds Ande var starkt påtaglig och där barn började sjunga ut budskap eller förmedla något de upplevt i drömmar. Ibland kunde det var fyraåringar som ställde sig upp och predikade, kanske en halvtimme, för att sedan leka vidare såsom fyraåringar gör.

– Roparrörelsens möten skedde i hemlighet och ibland var det så trångt i stugorna att alla inte fick plats. Men även de som inte kunde höra vad som sades, berättade hur deras hjärtan förvandlades bara av att vara på plats.

Filmen "Barfota Rop"

Vad fick roparrörelsen för betydelse?

– Roparrörelsen var aktiv under tre år, och barnen fick lida mycket under den här tiden eftersom präster och läkare gjorde allt för att stoppa dem. Barnen behandlades illa, och en del tvingades till och med till behandling på mentalsjukhus.

– Även om ropen tystnade så småningom fick de stora efterverkningar och var viktiga för frikyrkans framväxt. I filmen möter vi till exempel godsägaren Hedengren, som efter sitt andliga uppvaknande ordnade sammankomster för väckelsens folk. En kolportör som hade varit ropare blev en nära vän och Hedengren verkade senare för att riksdagen skulle upphäva konventikelplakatet. Även Carl Johan Lindberg, var en ropare som senare blev kolportör. Han var med och grundade EFS.

Vad är förhoppningen med filmen ”Barfota rop”?

– Framför allt vill vi ingjuta mod i den unga generationen – att de kan göra skillnad och förändra historien precis som roparna gjorde. Det finns hjältar som gått före och som ändrat kursen i vårt land. Vi vill också ingjuta hopp till alla dem som längtar efter väckelse. Om det har hänt en gång, kan det hända igen!

– En tredje förhoppning är att visa att det går att göra kristen film i dag. Visst har det varit tufft i perioder, och det har varit en långdragen process, men samarbetet med SF Anytime visar att det finns en efterfrågan.

– Hela projektet har växt fram i samarbete med barnen och deras självklara förtröstan på Gud har hjälpt mig att våga ta steg i tro. Vi visste inte från början att roparnas berättelse skulle bli en långfilm, vi ville bara på något sätt hedra roparna tillsammans. Vi har lärt oss mycket om Guds trofasthet längs resans gång och att Gud verkar i det enkla, säger Maria Viklund.

---

Fakta: Filmen “Barfota rop”

  • Filmen Barfota Rop spelades in under 2018 och är producerad av bolaget Barfota productions.
  • Manus är framtaget av en grupp barn under ledning av Maria Viklund.
  • Huvudrollen spelas av Lova Viklund.
  • Fotograf är Simon Frisk.
  • Finns tillgänglig på SF Anytime och visas på ett antal biografer under våren.

---

Fler artiklar för dig