Spel

Spelrecension: Allegra är roligt för både erfarna kortspelare och nybörjare

Dagen recenserar kortspelet ”Allegra”.

Kortspelet Allegra. Låda.
  • Titel: Allegra
  • Betyg: 4 av 5
  • Ålder: från 8 år
  • Antal spelare: 2–6 spelare
  • Speltid: 30 minuter
  • Förlag: Iello/Asmodee Nordics

Allegra börjar med att varje spelare lägger ut fyra kort i tre rader framför sig utan att titta på dem, och därefter vänder upp två av dem. Korten har nummer från -1 till 11, och när spelet är slut gäller det att ha så låga siffror som möjligt på sina kort – eller att bli av med dem helt. På din runda drar du ett kort från högen och väljer om du vill byta det mot ett av dina kort, eller kasta det för att få vända upp ett dolt kort. Om du får tre lika kort i rad kastas de, vilket gör att det ibland kan vara värt att spara på höga kort som ingen annan vill ha. Om någon annan vill ha kortet du drog kan den knacka på bordet, och du har då om du vill möjlighet att byta det mot ett av den spelarens kort.

Spelet tar slut så fort någon vänt upp alla sina kvarvarande kort, och den som har minst poäng efter tre omgångar vinner. Det kan därmed vara strategiskt att försöka avsluta en omgång snabbt, eller att försöka dra ut på det så mycket som möjligt för att hinna byta ut ytterligare något högt kort.

Allegra är en vidareutveckling av kortspelet Golf, som kan spelas med en vanlig kortlek – och det känns mycket som ett klassiskt kortspel: enkla regler, snabbt att komma i gång, mycket interaktion med de andra spelarna, bra blandning av tur och skicklighet samt snabba omgångar så man kan spela igen och igen. Som kortspel fungerar det alldeles utmärkt, och kan rekommenderas till både erfarna spelare och nybörjare. Det är också litet och smidigt och är därmed enkelt att ta med sig, till exempel till sommarens konferenser och läger.

Fler artiklar för dig