Utrikes

Övergreppsskandal skakar kyrkan i Brasilien

Sexuella övergrepp, hot och trakasserier. En ärkebiskop i Brasilien – landet med flest katoliker i världen – anklagas för att ha förgripit sig på minderåriga. Fallet är det första större avslöjandet av övergrepp inom katolska kyrkan i Brasilien.

Australien — Den 70-årige ärkebiskopen Alberto Taveira Corrêa i staden Belém i delstaten Pará ska ha invaggat sina offer i falsk trygghet för att sedan utsätta dem för sexuella övergrepp. Ett av offren var bara 15 år när övergreppen mot honom ska ha börjat, hemma hos ärkebiskopen.

- Jag litade på honom eftersom han är en sådan auktoritet, säger mannen, som i dag är i 25-årsåldern.

Mannen berättar vidare att han inte protesterade eftersom han var så ung och inte visste bättre. Övergreppen blev allt mer regelbundna och aggressiva. En annan av de intervjuade berättar att han till sist protesterade och brast i gråt och att ärkebiskopen då ska ha blivit rasande.

Stöd i sociala medier

Övergreppen ska i vissa fall ha pågått i åratal. De som nu hävdar att de utsatts för ärkebiskopens övergrepp var mellan 15 och 18 år då brotten ska ha ägt rum. Det rör sig om det första större och mer omfattande fallet i Brasilien, och övergreppen – som ska ha begåtts mellan 2010 och 2014 – utreds nu av brasiliansk polis och av Vatikanen.

Ärkebiskopen själv förnekar anklagelserna, och hans advokat hävdar att de som har framfört dem drivs av hämndbegär. Sedan fallet nått offentlighetens ljus har andra brasilianska biskopar uttalat sitt stöd för Alberto Taveira Corrêa. Ärkebiskopen får också stöd från folk i allmänhet, som i inlägg på sociala medier skriver att det rör sig om orättvisa anklagelser och rena lögner.

---

Fakta: Brasilien – landet med flest katoliker

Brasilien är med sina drygt 213 miljoner invånare det största katolska landet, om man räknar till antalet troende.

Omkring 50 procent av brasilianerna är romerska katoliker.

Utöver katolska kyrkan är många medlemmar i tusentals olika frikyrkor. Bland dessa finns traditionella protestantiska kyrkor som metodister, presbyterianer och anglikaner. Under lång tid har olika pingstkyrkor och evangelikala kyrkor, vuxit i landet.

Cirka tio procent uppger att de inte har någon trostillhörighet, enligt en undersökning som nyligen gjorts av det brasilianska opinionsmätningsinstitutet Datafolha.

Källor: Datafolha, Utrikespolitiska institutet med flera

---

Fler artiklar för dig