Nyheter
Församling lanserar världsunik pingstmust - ska lyfta högtiden
Musten ska lyfta fram pingsten som kristen högtid men också berätta mer om församlingen

Efter julmust och påskmust kommer nu … pingstmusten!
– Jag tänker att Andens vind blåser även nu, säger initiativtagaren Stefan Jämtbäck.
Med några veckor kvar till pingsthelgen har en helt ny must tagits fram. Det är Brännkyrka församling i södra Stockholm, en del av Svenska kyrkan, som tagit fram pingstmusten. Idésprutan bakom heter Stefan Jämtbäck och är digital kommunikatör i församlingen.
– Förra året ville vi skoja till det lite och tog då fram en pingstmust bara på bild och lade ut på nätet, berättar han.
Det blev så pass stor nyfikenhet, så i år finns alltså en färdig produkt. 2 000 flaskor pingstmust har tagits fram med hjälp av det lilla bryggeriet Länna bruk.
Symboliserar värme
Stefan Jämtbäck berättar att det finns tre olika anledningar till att pingstmusten finns.
– För det första är det för att kunna skämta om sitt sammanhang och sig själv, säger han.
Pingstmusten får då symbolisera den humor, värme och medmänsklighet som finns i Brännkyrka församling.
Den andra anledningen handlar om att sprida information om kyrkan och dess verksamhet. Med hjälp av en alldeles egen must hoppas man nå igenom bruset i sociala medier.
– På flaskan finns också en QR-kod och om man scannar den kommer man in på kyrkans hemsida och kan läsa mer. Det här är en sak som kan få människor att bli nyfikna på Brännkyrka församling.

Treenig must
Men pingstmusten ska också hjälpa till att lyfta fram pingsten, den högtid kyrkan firar för att den helige Ande kom över lärjungarna, vilket finns beskrivet i Apostlagärningarna.
– Vi vill ”reclaima” pingsten, det är viktigt inte minst nu när annandag pingst har försvunnit som helgdag, säger Stefan Jämtbäck.
Med hjälp av pingstmusten går det också att dra flera paralleller till den stundande högtiden. Exempelvis kommer pingstmusten i tre olika färger, fast med samma smak, en symbol för Gud som treenig.

Bejaka pingstens budskap
– Om jag får bli lite personlig så tänker jag också på det här är att få höra sitt språk talas, att pingst kan bli en påminnelse för kyrkan att inte fastna i ”kyrkiska” utan våga bejaka flera uttryckssätt i vår nutid.
Främst är det musik och konst som Stefan Jämtbäck syftar på, med förhoppning att pingstmusten ska få symbolisera kyrkans många uttryckssätt.
– Jag tänker att Andens vind blåser även nu.
Pingstmusten har en smak av apelsin och kardemumma och sticker på så vis ut lite jämfört med många andra mustar. Den kommer främst att användas i Brännkyrka församlings egen verksamhet, men alla som är nyfikna på pingstmusten har möjlighet att köpa den.
(Tidningen Dagen)