Är Amnesty en organisation där strukturell antisemitism fått fäste?

Ingen internationell domstol eller juridisk instans har visat att det hos Israel finns eller har funnits en avsikt att genomföra folkmord, skriver Lars Adaktusson.

Lars Adaktusson skriver kolumn. Bakgrundsbild: Anna Johansson, generalsekreterare i Amnesty Sverige, vid en aktion utanför UD i Stockholm.
Att just den judiska nationen kan vara en internationell människorättsorganisations främsta måltavla är varken rimligt eller logiskt, skriver Lars Adaktusson. Anna Johansson, generalsekreterare i Amnesty Sverige, vid en aktion utanför UD i Stockholm.
Publicerad Senast uppdaterad

När vapenvilan i Gaza trädde i kraft för en tid sedan skrev Amnesty i ett uttalande att avtalet ger en strimma av hopp till de palestinska offren för ”Israels folkmord”. Att Amnesty är en politiskt och religiöst obunden organisation som säger sig inte ta ställning i pågående konflikter, hindrar inte att budskapet numera är starkt politiserat. I såväl uttalandet om vapenvilan som julhelgens annonskampanj i Stockholms kollektivtrafik, kopplas Israel förbehållslöst till såväl ”folkmord” som ”apartheid”, något som också debatterats på debattplats i Dagen.

Subscribe for full access

Get instant access to all content