Kultur

Succé för Bildas digitala “cirkelsnack”

En artikel i Dagen om inställda föreläsningar gav Johan Winbo och David Kempe, verksamhetsutvecklare på Bilda en idé. De senaste månaderna har man arbetat intensivt med att spela in digitala föreläsningar, kortintervjuer och samtalsfrågor för sin nya satsning “cirkelsnack” med föreläsare som Niklas Källner, Åsa Molin, Joel Halldorf och Josefine Arenius.

1 av 3

Under coronapandemin har studieförbundet Bilda genomgått stora förändringar. En sådan är sjösättandet av digitala studiecirklar, där konceptet cirkelsnack är ett av exemplen.

– Det började med att jag såg en artikel i Dagen om inställda föreläsningar och jag sa till min kollega David Kempe att vi borde filma några föreläsare. David fyllde i att vi även borde paketera föreläsningarna som studiecirklar. Så vi började ringa runt och intresset var genast stort bland författare och föreläsare som nu stod med tomma kalendrar, konstaterar Johan Winbo, verksamhetsutvecklare för samhälle och folkbildning i frikyrkorna

Läs mer Festivalen Live at Heart storsatsar digitalt

Johan Winbo, som utöver sin tjänst på Bilda även är redaktör för tidskriften NOD, beskriver hur man nu har nio cirkelsnack redo att köra igång. Man har spelat in tre föreläsningar med varje föreläsare samt en kortare intervju och tre filmer med samtalsfrågor. Allt sköts via utbildningsplattformen Learnify och intresset bland deltagarna har varit stort.

– TiIl Joel Halldorfs cirkelsnack har vi exempelvis fått in ett trettiotal intresseanmälningar, berättar Johan Winbo.

Han beskriver att en fördel med cirkelsnacken är enkelheten för samtalsledarna, som får färdiga material och samtalsfrågor att utgå från.

– På det viset liknar det lite grann upplägget med Alpha-kurser. Vi märker att många vill delta, det är jättekul och vi kommer definitivt att utveckla konceptet ytterligare och lägga ut nya cirklar. Intresset finns definitivt, säger Johan Winbo.

Läs mer Samuel Gustafsson ny förbundsrektor för Bilda

---

Gäster och teman i Bildas cirkelsnack:

  • Joel Halldorf – Gud: Jakten – Om de existentiella strömmar som flyter genom vår samtid
  • Niklas Källner – Lär dig fixa kallpratet!
  • Åsa Molin – orden och Ordet – språkets relation till tro
  • Josefine Arenius – Generationernas möjligheter och utmaningar i församling
  • Birger Thureson – Konsten att vara den man är utifrån livets alla skeenden och platser
  • Birger Thureson – De reste sig och gick vidare
  • Daniel Viklund – Själens välmående
  • Olof Edsinger – Lärjungaskapets paradoxer – om att följa Jesus i både med- och motgång
  • Karin Olofsson – Kreativitet som yrke

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar