Ledare

Ska kyrkor döpa asylsökande eller inte?

LEDARPODDEN: Debatt i Ledarpodden mellan Ruth Nordström och Jakob Olofsgård (L)

”Kyrkorna i Sverige borde enas om att inte döpa personer som väntar på sitt asylbeslut. Detta då fenomenet pray to stay inte bara är stort i länder som Storbritannien utan även i Sverige. Konversion under asylprocessen är mer problematiskt än vad som i dag framkommer i den svenska debatten.” Detta skrev den liberale riksdagsmannen Fredrik Malm i en debattartikel i Expressen nyligen.

För att debattera huruvida kyrkor bör sluta att döpa asylsökande eller ej möts Jakob Olofsgård, riksdagsledamot (L) tillika pastor i Equmeniakyrkan, och Ruth Nordström, advokat och vd för människorättsadvokaterna. Medverkar gör också Steven Crosson, ledarskribent.

Ett av skälen att frågan nu kommit upp till diskussion är fall i Storbritannien där personer som konverterat begått våldsbrott, något som Olofsgård menar är viktigt inte sker i Sverige. Dessutom kan konvertering under en asylprocess bli ett sista halmstrå för att öka chanserna att stanna i Sverige. ”Församlingarna bör vänta med att döpa och inte döpa under asylprocessen, säger Jakob Olofsgård.

Ruth Nordström håller inte med och pekar i stället på religionsfriheten. Alla människor har en rättighet att kunna få välja sin egna tro – det gäller även för dem som söker asyl. Kristna konvertiter behöver en ökad rättssäkerhet något som även liberala politiker borde kämpa för. ”Mänskliga rättigheter är mänskliga rättigheter och de måste respekteras”, säger Ruth Nordström.

Lyssna på hela podden:


Fler artiklar för dig