Nyheter

“Jag får många mordhot, men blir glad när jag får dem.”

Möt de människor som lever varje dag mitt i den spänning som Israel är fylld av

Hur är det att leva i ett land fullt av konflikter och plötsliga raketanfall? Vi träffar läraren Adele Raemer som bor en kilometer från gränsen till Gaza som inte vill något annat än att leva i fred med människorna på andra sidan stängslet och därför startat en Facebookgrupp för både israeler och araber.
Vi träffar också Hananya Naftali, ung influencer med två miljoner följare vars mål är att motverka antisemitism och lyfta hur konflikten i Mellanöstern drabbar det judiska folket.

I generationer har det i svensk kristenhet varit en självklarhet med en slags villkorslös kärlek gentemot Israel. Men intresset för Israel har minskat genom åren och det har vuxit upp en generation som inte har samma relation till landet.

I år när staten Israel fyller 75 år vill Dagens chefredaktör Felicia Ferreira ta med sig vännen och skådespelaren Rasmus Troedsson till Israel för att upptäcka Israel på nytt. Israel bortom politiken.

Se avsnittet “Arkeologi som talar”: “Vi kan inte gräva på Tempelberget på grund av politik och religion”

---

Fakta: Israel, 75 år

  • Den judiska staten Israel utropades den 14 maj 1948.
  • Israel firar sin självständighetsdag enligt den judiska/hebreiska kalendern, vilket innebär att den är en rörlig helg enligt den gregorianska kalendern. I år inföll nationaldagen den 26 april.
  • Palestinierna högtidlighåller den 15 maj som sin sorgedag och kallar den al-nakba (katastrofen).

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig