Ledare

Posk blev kyrkovalets stora vinnare

Frida Park: Posk och Visk blev kyrkovalets stora vinnare

Det finns två stora vinnare i kyrkovalet 2021.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Kyrkovalets stora vinnare blev utan tvekan de fristående nomineringsgrupperna i allmänhet och Posk, politiskt obundna i Svenska kyrkan, i synnerhet. Trots de politiska partierna kampanjande för att mobilisera de egna väljarna backar de med 11 mandat. Fackförbunden, partiordföranden, S-märkta ledarskribenter och påkostade reklamfilmer misslyckades således.

Det går långsamt men de rena politiska partiernas inflytande över Svenska kyrkan minskar.

—  Frida Park

Trenden är tydlig. Det går långsamt men de rena politiska partiernas inflytande över Svenska kyrkan minskar. Detta trots att Alternativ för Sverige, utbrytarparti från Sverigedemokraterna, i skrivande stund ser ut att ta 3 mandat. S, C och SD, de stora antagonisterna, backar alltså med 14.

Ärkebiskopens uttalanden om det otidsenliga med partier som styr Svenska kyrkan ska inte underskattas. Fler och fler verkar inse att det är orimligt att sekulära partiers styrelser ska bestämma över ett kristet samfund. Att Visk, Vänstern i Svenska kyrkan, fördubblar sina antal mandat, från 9 till 18, kan tyda på samma trend: I stället för att rösta på ett parti (S) väljer man en fristående nomineringsgrupp.

Det hjälpte således inte S att skrämmas med “ickedemokratiska högerpopulister”. De hätska utfallen mot i synnerhet Posk, bar inte önskad frukt. Snarare baktände strategin – i stora drag samma taktik S körde med rekordvalet 2017, då över 19 procent av röstberättigade medlemmar gick till valurnorna. Riktigt så många blev det inte den här gången. Valdeltagandet ser ut att landa strax över 17 procent.

Än ser det svårt ut för de fristående nomineringsgrupperna att få till en ändring av valsystemet för att stänga dörren för sekulära partistyrelsers inflytande över kyrkan. Det kräver att Öka, Öppen kyrka för alla, och Visk, Vänstern i kyrkan, ska avstå från att rösta med S och C, något som förvisso borde vara möjligt om de lever som de lär - ickepartistiskt.

Likväl, kyrkovalet 2021 kommer gå till historien som valet då partierna backade markant. Posk, och de fristående nomineringsgrupperna, är att gratulera.

Frida Park

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig