Livsstil

Komofolket tvingades bränna sina hus – byggde egen halmkyrka efter flykten

Ung etiopisk pingstförsamling tar sig an den bortdrivna etniska gruppen 

Gudstjänst pågår i halmkyrkan hos komofolket.

Komofolket

  • Liten etnisk grupp i  västra Etiopien.
  • Har flytt internt i landet till Gambellaregionen efter att ha blivit attackerade av muslimer.
  • Firar i nuläget gudstjänst i en halmkyrka ute på landsbygden.
  • Ber om möjligheter att kunna odla och försörja sig själva.

Deras kyrka brändes ner. Liksom deras egna hus. Flera ur gruppen dödades med kniv och kulor. Nu upplever sig det lilla komofolket nära att bli utraderade från världen. Men en ung pingstförsamling i västra Etiopien har tagit sig an de drabbade.

GAMBELLA, ETIOPIEN. Värmen är tryckande 37 grader plus på landsbygden i västra Etiopien, på gränsen mot Sydsudan. Det hindrar inte komofolket från att fira gudstjänst inne i halmkyrkan en vanlig tisdagsförmiddag. 

Det är trångt och fullsatt, mörkt i lokalen, bortsett från ljuset som strilar in från dörröppningen längst bak och genom springor i halmen. Kvinnor, män och barn lovsjunger till rytmen från händer som slår på afrikanska trummor. Ibland med höga nästan joddelliknande inslag i sången.

När pastorn Wondewosen Mohamed Tadesse predikar allt mer eldigt ropar mötesdeltagarna bifallande amen och halleluja.

– Amen! Amen! Amen!

Liten etnisk grupp

Komofolket består vid Dagens besök av 287 individer som har bosatt sig avsides i en omgivning där inte många andra vistas. Här har de byggt sina hyddor efter flykten från Tongo i regionen Oromia, elva mil norrut.

Men de har också byggt den halmkyrka som de nu firar gudstjänst i, med hjälp av pingstförsamlingen Mulu Wongel Church nummer 3 inne i Gambella, några mil därifrån.

Barnen är med utanför den fullsatta halmkyrkan.

De första flyktingarna kom gående genom oländig terräng redan 2003 på grund av konflikt med muslimer i hembygden som de lämnat. Floder, vilda djur och ormar mötte längs vägen. Förra året, 2024 anslöt sig så den stora gruppen ur komofolket hit. Några få finns kvar i ursprungsområdet, men många har också dödats.

Knivar och stick

– Några har blivit dödade med kulor, andra med kniv eller genom stick med andra verktyg. En del är förlorade i djungeln. Vi vet inte var deras kroppar har blivit lämnade, säger Temesgen Tilinti, ledare för gruppen.

Temesgen Tilinti (i gult), ledare för komogruppen.

– Det värsta var nog att de som avhyste oss från vårt land tvingade oss att bränna ner våra egna hus. Hatet var så djupt. Vi har ingenting att se tillbaka på, fortsätter han.

Muslimer brände kyrkan

Den lilla etniska gruppen som bosatt sig här är kristna, och firade gudstjänst med hjälp av pingströrelsen Mulu Wongel church redan i hemorten Tongo. Men även deras kyrka brändes ner av muslimer runt omkring.

– Många gånger sa de till oss att konvertera till islam. Vi fick vända oss till myndigheterna för att be om skydd. För att inte bli radikaliserade, eller dödade av dem eller av inbjudna beväpnade grupper.

Försöker odla

När gudstjänstfirandet är slut bjuder komofolket oss på kaffe och te med honung och bröd ute i det fria. Bröd och honung är egenproducerat. Men det har inte varit lätt att få i gång jordbruk och odlingar i de torra markerna. En halv hektar jord har de fått att bruka av myndigheterna.

Några få jordbruksredskap har komofolket fått. Men mycket saknas fortfarande för att kunna försörja sig.

De visar runt i byn, och visar några få jordbruksredskap som de har fått via pastorn  Wondewosen Mohamed Tadesse  och hans församling, Mulu Wongel Church nummer 3 i Gambella.

Växande pingstförsamling

Pingstförsamlingen som tagit sig an komofolket bildades för ungefär tio år sedan. Den är växande och samlar i dagsläget omkring 800 personer till söndagsgudstjänst inne i Gambella. Man har också påbörjat byggandet av en skola som är tänkt att samla ungefär lika många elever i grundskoleåldrarna framöver.

Hos Mulu Wongel church nummer 3 finns också det lokala kontoret för det fredsprojekt som kyrkor i Etiopien är involverade i genom svenska biståndsorganisationen PMU och Sida-stöd, och som även har varit med och skapat kontakterna med komogruppen på myndigheternas uppdrag.

Huvuduppdraget är att bidra till fred mellan de dominerande etniska grupperna Nuer och Annuaker i Gambellaregionen, men den lilla komogruppen har liksom kommit med på köpet som en hjärtesak.

Pastor Wondewosen Mohamed Tadesse i stora kyrksalen i Mulu Wongel Church nr 3 i Gambella.

 – Att försöka skapa fred är ett av kyrkans viktigaste uppdrag. Det här är en ny grupp som alla totalt hade glömt bort. Ingen utom vi i kyrkan stödjer dem. Vi hjälper dem med kläder, mat och gudstjänster.

– Myndigheterna respekterar oss just för att vi är kyrkan, säger Wondewosen Mohamed Tadesse, som allt som oftast sätter sig på motorcykeln för att besöka komogruppen några mil bort.

Ber för nyfödd

När vi vandrar runt i komobyn kommer vi in i en hydda med ett litet nyfött barn, några veckor gammalt. En tvilling har redan dött och föräldrarna önskar förbön för sitt kvarvarande kämpande barn. Pastor Wondewosen Mohamed Tadesse sätter sig ned och ber en bön.

Bön för det lilla barnet i familjens hydda.

Att försöka skapa fred är ett av kyrkans viktigaste uppdrag.

Pastor Wondewosen Mohamed Tadesse

Komogruppens ledare Temesgen Tilinti säger att det stora böneämnet för honom själv och hans vänner i dag inte är säkerheten, som det var tidigare. I dag ber de till Gud om att få ordentligt med jordbruksredskap för att kunna odla och försörja sig.

– Vi ber om att få råd med skolböcker för att kunna skicka barnen till skolan framöver, säger han.

Sånger och böner i trängseln i halmkyrkan.