Krönikor

Vi behöver tänka om när det gäller evangelisationen

Ida-Maria Brengesjö, evangelist i Equmeniakyrkan och pastor i Habo missionsförsamling, skriver om behovet av att förnya synen på evangelisation.

I skrivande stund befinner jag mig i London. Som en av tusentals deltagare i Alphas stora ledarkonferens. För att utmanas i ledarskap, möta Gud, och fundera kring hur vi når människor i vår tid. För det är ju där vi rör oss just nu som kyrka. I frågorna kring om det är möjligt. Om det går att tränga igenom bruset och faktiskt möta människor i dag, i ett av världens mest sekulariserade länder.

Metoderna vi en gång hade fungerar inte längre. Det räcker inte med att dela ut traktat på stan eller att arrangera ett fantastiskt kvällsmöte. För det når inte fram.

Det vi tidigare nådde ut med kräver en förförståelse av kristen tro, något som dagens svenska mer eller mindre helt saknar. Nej, vi behöver tänka om. Tänka nytt. Spänna bågen. Ta oss utanför vår egen bekvämlighet för att gå ett steg längre. Men hur? Är människor verkligen intresserade?

Min erfarenhet är att det går, men det tar tid. Visst är det kanske sant att vi är världens mest sekulariserade land, på ytan. Men precis som Joel Halldorf bland annat lyfter i boken "Gud återkomsten" så spirar det andliga sökandet och nyfikenheten där bakom. I ett land där jag själv är min egen gud och där allt handlar om mina prestationer, misslyckanden och självförverkliganden möter jag människor som längtar. Som söker efter något som är på riktigt. Som längtar efter mening med tillvaron och något att hålla sig i. Men man är inte intresserad av religon och kristna floskler, utan man söker det som är äkta. Det som faktiskt berör livet och som går på djupet. Man söker relationer.

Jag tänker att det är därför Alpha är en av de få metoder som lyckas i dag. Därför att det är ett sammanhang som bygger relationer och som gör att människor känner sig sedda. Där alla frågor får rum och tas på allvar.

För jag tror att det är just det människor söker i dag. Man vill bli tagen på allvar. Man vill få finnas där med sina frågor och tvivel och möta någon som tar sig tid. Och man törstar efter relationer och äkthet. Jag tror att det är först när man möter det - när man får möta en människa som är beredd att investera sin tid i mitt liv och möta mig som den jag är. Någon som är äkta och trovärdig. Först då kan evangeliets sprängkraft verkligen nå in och bli ett svar på människors rotlöshet och sökande.

Evangelisation idag är ingen quick fix. Det är ingen snabb kampanj vi genomför i kyrkan. Nej det handlar om att bygga relationer och se människor där dem är. Att nå ut i Sverige idag är inte omöjligt, tvärtom är det vidöppet och människor längtar, men det tar tid. Och frågan vi behöver ställa oss är om vi är beredda att ta oss den tiden?

Ida-Maria Brengesjö,

evangelist i Equmeniakyrkan och pastor i Habo Missionsförsamling.

Tillbaka till nyhetsbrevet! Klicka här.

PS 1. Mer information om prenumerationsformen hittar ni på dagen.se/forsamling. Frågor angående prenumerationen, hur ni ska kunna logga in på Dagen.se för att kunna läsa allt innehåll och liknande - kontakta Dagen Kundcenter på 08-619 24 20 eller info@dagen.se

PS 2. Ni som är församlingsprenumeranter kan registrera upp till fem personer som ni vill ska få DagenFörsamlings nyhetsbrev. Gör det på dagen.se/df

Fler artiklar för dig