31 oktober 2020

En tidning på kristen grundNyheter

″Årets svensk” skrev hatiskt om judar - och Svenska kyrkan

Han har hyllats för sitt arbete som rektor på en skola i Göteborg och utsågs till årets svensk 2018 av tidningen Fokus.
En granskning av Dagens Nyheter visar att Hamid Zafar under flera år uttryckt sig hatiskt mot bland annat judar på olika forum på nätet.

Hamid Zafar har flitigt involverad i skoldebatten i Sverige och var tidigare rektor på Sjumilaskolan i Göteborg, där han var med och vände den negativa trenden med dåliga studieresultat.

Enligt DN har Zafar mellan 2011 och 2015 skrivit nedsättande om judar och homosexuella på bland annat Flashback och även använt en pseudonym på Twitter.

– Det här var under en period där jag hade en värdekonservativ syn på samhället, säger Hamid Zafar till DN.

På hemsidan nationell.nu, som av Statens medieråd anses ha en antisemitisk retorik, har Zafar kommenterat olika artiklar vid ett flertal tillfällen 2012.

Beskriver frustration

“Krämer är ett klassiskt europeiskt judenamn och betyder just krämare. Ett annat judiskt namn av samma klang är Leugner (lögnare)”, lyder ett inlägg skrivet av Zafar.

I en blogginlägg skriver han även att “Svenska kyrkan sjunker djupare ner i HBTQ-träsket”.

– Det här är åsikter jag tar helt avstånd från i dag. Jag har omvärderat alla mina åsikter rörande de här sakerna, säger han till P4 Jönköping och menar att det är gräsliga åsikter.

– Jag ber verkligen om ursäkt för allt det här, säger han.

Fortsatt förtroende

Zafar är i dag barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun. Så här säger kommundirektören Lennie Johansson om uppgifterna till TT:

– Vi tar kraftfullt avstånd från det han har gjort.

Lennie Johansson berättar att han pratat med Hamid Zafar, som själv tar avstånd från det han sagt.

– Han har gjort ett gott arbete här så han har vårt förtroende och kommer att vara kvar som barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun, säger Lennie Johansson.

Hamid Zafar var en av fjolårets sommarpratare och har även varit oberoende expert i Moderaternas integrationskommission, från vilken han nu efter dessa avslöjanden tvingas avgå.

“Känner besvikelse”

Dagens ledarskribent Joel Halldorf skriver i Expressen om situationen som uppstått kring Hamid Zafar.

“Den första känsla som väller fram inför nyheten i DN att rektor Hamid Zafar skrivit hatiskt och nedsättande om judar och homosexuella är besvikelse. Hans aggressiva inlägg om “sionister”, “usla judar” och “HBTQ-träsk” är helt enkelt sorglig läsning”, skriver han.


Fler artiklar