Kultur

Roland Utbult kritiserar kulturbudgeten

KD-politikern hyllar stimulanspaketet efter pandemin, men menar att regeringen glömt civilsamhället i kulturbudgeten.

Hela 745 miljoner kronor ska avsättas för att få i gång kulturlivet efter pandemin. Det meddelade en nöjd Amanda Lind, kulturminister i början av veckan. Men KD:s kulturpolitiska talesperson Roland Utbult menar att man bör göra mer för de ensamma.

En av de mest omfattande kulturbudgetar någonsin. Så beskriver kulturminister Amanda Lind den budget som presenterades i måndags. Efter pandemin behövs en extra stor satsning för att få i gång kulturlivet igen, menar regeringen och pumpar in 1,3 miljarder kronor till kulturlivet, varav 745 miljoner kronor kommer att gå till ett stimulansstöd som fördelas av Kulturrådet.

Roland Utbult, kulturpolitisk talesperson för Kristdemokraterna, har gått igenom budgeten och säger till SVT att han saknar ett perspektiv.

– Det första som slår mig är underskottet på gemenskap, säger Roland Utbult, som samtidigt menar att stimulanspaketet för att kicka i gång kulturen igen är något han applåderar.

– Vi tycker likadant och satsar lika mycket där. Där ska jag ge regeringen ett godkännande, säger Roland Utbult (KD) om stimulanspengarna, till SVT.

Men ensamheten har växt under pandemin och det borde man tagit större hänsyn till, menar Utbult. Kristdemokraterna efterlyser därför satsningar på civilsamhället och kulturen för att aktivera barn och unga, äldre och människor med funktionsvariationer.

– Kulturen är ett viktigt inslag för människor om man är ensam. Det kan handla om konserter, teater och om föreningsliv och volontärer som stöttar upp. Där missar regeringen väldigt, väldigt stort, säger Roland Utbult.

Sverigedemokraternas kulturpolitiska talesperson Aron Emilsson har också kommenterat budgeten och menar sig sakna pengar till kyrkorna. SD vill öka den kyrkoantikvariska ersättningen för att hålla landets kyrkor i gott skick.

---

Fakta: Kulturbudgeten

  • I måndags presenterade regeringen den nya budgeten, alltså en uppskattning av Sveriges intäkter och utgifter för ett budgetår.
  • Regeringen vill tillföra 1,3 miljarder kronor till kulturlivet, varav 745 miljoner kronor kommer att gå till ett stimulansstöd som fördelas av Kulturrådet.
  • En särskild satsning görs också för att förlägga fler filminspelningar till Sverige.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig