Kultur

“Jonas Gardell och Lisa Nilsson försöker svartmåla Hillsong”

Andreas Nielsen skriver ett debattsvar angående den kritik som Jonas Gardell och Lisa Nilsson framfört mot församlingen

Jonas Gardell och Lisa Nilsson klistrar etiketter på oss som kyrka utan att ha lagt fem minuter på att kolla fakta eller för den delen besöka oss. Det skriver Hillsongpastorn Andreas Nielsen i en kulturdebattartikel.

För några veckor sedan kunde vi berätta de fantastiska nyheterna att Hillsong från januari 2023 har vår första egna permanenta byggnad för vår kyrka i Stockholm city. Under 16 år har vi varit i otaliga lokaler på söndagar med våra gudstjänster och vårt barnarbete med flera hundra barn. Vi har varit i ytterligare andra lokaler med våra ungdomssamlingar på fredagar och bibelskola på vardagar. Varje vecka har vi drömt, bett och sagt till varandra att en gång ska vi ha vår egen lokal. Dit alla, oavsett bakgrund eller tro, är lika välkomna. Glädjen i kyrkan när vi berättade detta är något av det mäktigaste jag varit med om.

Vi har betalat för oss, bidragit till att teatrarna ska gå runt. Alltid lämnat lokalerna bättre än när vi kom till dem.

I veckan skrev Jonas Gardell en artikel i Expressen om det “förfärliga” i att vi ska flytta in i det som nu kallas Maximteatern. Jag kan förstå hans frustration när det gäller hans passion för teaterfrågan. Han brinner för något, precis som vi. Men som så ofta verkar det stå Jonas Gardell och sedan även Lisa Nilsson, fritt att klistra etiketter och åsikter på oss som kyrka utan att ha lagt fem minuter på att kolla fakta eller för den delen besöka oss. Det är en klassisk taktik att stärka sin egen åsikt och agenda genom att svartmåla dem som tycks stå i vägen.

Så, Jonas Gardell och Lisa Nilsson och alla andra som har förutfattade och förminskande åsikter utan att ha tagit sig tid att verkligen vilja veta, jag tänkte jag skulle berätta några saker som kan vara värda att veta om oss.

Bilden är ett montage, ett exempel på hur den nya entrén skulle kunna se ut.

Vi är ingen pengastinn kyrka som får pengar från USA (vårt ursprung är för övrigt från Australien vilket hade visat sig vid en enklare googling). Faktum är att ni sannolikt är mycket mer välbeställda än oss och hade ju själva kunnat ta över kontraktet. Vi är en svensk ideell förening som de flesta andra kyrkor i Sverige.

Vi har aldrig fått pengar från något annat land eller kulturbidrag från staten. Den viktiga verksamhet vi har med gudstjänstliv, stort arbete bland barn och ungdomar, ett stort socialt åtagande både i Sverige och i andra utsatta länder bygger på frivilliga gåvor från människor som vill dela med sig till sin nästa.

Jag förstår att de senaste åren varit svåra för kulturen. Men vi som kyrka fick också stänga våra samlingar. Vi har inte fått några stödpaket från staten. Men har ändå utökat vårt sociala arbete för den ökade nöd som det inneburit för många. Vi har genomfört stora sommarläger i flera städer, delat ut tusentals matkassar och julklappar och sjungit för de äldre under deras balkonger. Allt tack vare vanliga människor som delar med sig lite av det de har, så att de som inget har kan få det de behöver. Det är, som vi läser i Bibeln, kärnan i kristendomen.

I artikeln i Expressen och på Lisa Nilssons Instagramkonto förfasar man sig över att en kyrka ska ta över Maximteatern. Vi har i 16 år hyrt in oss på de flesta lokaler och teatrar i Stockholm. Vi har betalat för oss, bidragit till att teatrarna ska gå runt. Alltid lämnat lokalerna bättre än när vi kom till dem. Men vi behöver något eget.

Hade ni frågat kunde jag berättat att de uppgifter som ni skriver om, hur det gått till när vi fick kontraktet, inte stämmer. Att vi har gjort allt vi kan för att Maximteatern skulle kunna vara kvar, men att vi inte nådde en lösning som gick att få ihop med två stora verksamheter.

Men jag tror inte att det var viktigt i er beskrivning. Vi är i alla fall glada och tacksamma för våra nya lokaler. Och vem vet, kanske dyker även Maximteatern upp där i framtiden. Och ni är varmt välkomna, som alla andra, att hälsa på en söndag.

Fler artiklar för dig