Ledare

Frida Park: Ibn Rushd har ansvar att hålla rent från islamism i de egna leden

STOCKHOLM 20140626
Siewert Öholm, frilansjournalist, kolumnist och debattör fotograferad inför sin 75-årsdag i augusti
Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Det är som en pingismatch. Ena sidan: "Ni har kopplingar till Muslimska brödraskapet". Andra sidan: "Nej, det har vi inte". Om detta skriver Dagen i flera artiklar.

Flera av organisationerna som pekas ut för att ha anknytning till islamistiska nätverk bedriver seriös verksamhet. Men såväl myndigheter som kyrkliga aktörer bör vara uppmärksamma. I alla fall om man vill undvika att ge legitimitet och resurser åt organisationer och personer med kopplingar till en rörelse vars mål är att upprätta ett globalt kalifat och att förhindra att muslimer påverkas av västerländska värderingar.

Att Zana Muhammed förnekar direkta kopplingar till Muslimska brödraskapet är inte svårt att förstå. Om det framkommer att det finns samband till islamism försvinner ju såväl inflytandet som pengarna.

I intervjun med Ibn Rushds ordförande Zana Muhammed, säger han att det skulle vara absurt att de skulle vara islamister. Samtidigt medger han att det i studieförbundet finns personer som är inspirerade av Muslimska brödraskapets ideologi. Det är samtidigt slående att Muhammed inte med ett ord nämner att Ibn Rushd själva har ett stort ansvar att faktiskt se till att hålla rent i de egna leden, inte minst när det kommer till islamism. I alla fall om man vill vara trovärdiga.

Det är också värt att notera att Ibn Rushds verksamhetschef, Lamia Elamri, ingick i styrelsen för Islamic Relief Worldwide som alldeles nyligen avgick i sin helhet efter att bestickande antisemitiska uttalanden blivit kända för medierna.

Bevisligen har Ibn Rushd lite att arbeta på när det gäller att ta ansvar i de egna leden. Och på trovärdigheten.

Läs mer Ibn Rushd: Absurt att vi skulle vara islamister

Läs mer Muslimska brödraskapet – islamiströrelsen som "inte finns i Sverige"

Frida Park

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig