Ledare

Aftonbladet slår alla rekord i sakfel om kyrkovalet

Kommentar. Det är inte budorden från Sveavägen 68 som ska styra Svenska kyrkan

Det måste vara något slags rekord i antal sakfel i en ledartext. Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg gick ut starkt i sin text om kyrkovalet, med att befästa Svenska kyrkans viktiga och historiska position i Sverige. Men sedan gick det snabbt utför.

Anders Lindberg har kallat USA:s förre president Donald Trump för lögnare, historisk analfabet och icke-demokrat. Ungerns president Viktor Orban ser han som diktator, förtryckare och korrupt. Det finns väl inte mycket att invända emot det. Men det anmärkningsvärda är att han jämför dessa med en av de största nomineringsgrupperna inför kyrkovalet: Posk – partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, som han dessutom, felaktigt, utmålar som “högerkonservativa”. Anledningen: de vill inte att politiska partier ska styra kyrkan. Lindberg påstår att de vill ta bort hans rösträtt. Men det är ju bara nonsens. Alla medlemmar skulle givetvis även fortsatt få rösta även med ändrat valsystem.

Man kan ju hoppas att Lindberg hade dragit sig för att jämföra kyrkans högsta ledare med korrupta lögnare.

—  Frida Park

Det är inte gott att veta, men troligen kände inte Lindberg till att Svenska kyrkans ärkebiskop, Antje Jackelén, sagt att det är otidsenligt att partier ska styra kyrkan. Som om inte det vore nog instämmer flera andra tidigare ärkebiskopar, som Gunnar Weman och K G Hammar. Man kan ju hoppas att Lindberg hade dragit sig för att jämföra kyrkans högsta ledare med korrupta lögnare.

Statsminister Stefan Löfven sa tidigare till Kyrkans tidning att Svenska kyrkan är viktig i samhället och att han därför ser det som “naturligt att vi är engagerade i kyrkan och tar ansvar för den”. Självklart vill S ha makt över kyrkan. Och självklart vill S, och S-märkta Aftonbladet, utestänga andra krafter för att få inflytande över Sveriges största samfund. Det hade Lindberg gärna fått plädera för genom att visa på allt S vill göra för att utveckla Svenska kyrkan. Men det omnämns inte med ett ord.

Även denna text, liksom Aftonbladets tidigare analyshaveri kring vigselrätt och vigselplikt, gör det pinsamt tydligt att kyrkporten måste stängas för partierna. Det står bortom allt tvivel att det är nödvändigt att det är kyrkans biskopar, inte budorden från Sveavägen 68, som ska styra det egna trossamfundet. Det måste man få anse utan att behöva jämföras med Orban och Trump. Det tror jag såväl kyrkoengagerade lekmän (även S-märkta sådana) som präster och biskopar instämmer i.

Fler artiklar för dig