Ledare

Ingen fred så länge Hamas fortsätter terrorn

Frida Park: Upptrappningen mellan Israel och Palestina kan pågå länge

Det är omskakande bilder som når oss från Mellanöstern. Tusentals människor flyr det överbefolkade palestinska flyktinglägret Jenin genom tårgasdimmor. Lägret är hem för 20 000 palestinier och, som nyhetskanalen Al Jazeera beskriver det, flera beväpnade grupper. Barn, kvinnor och äldre får lämna sina hem med enbart vad de kan bära och kläderna på kroppen när israeliska styrkor startade sina räder mot lägret vars moské, Al Ansar, enligt den israeliska armén, IDF, dolde terrororganisationer. Enligt Jerusalem Post har IDF lagt beslag på åtskilliga vapengömmor och därtill desarmerat minor som fanns på vägarna i lägret, till fara även för de palestinska invånarna.

Minst tio personer har dött och hundra har skadats sedan operationen inleddes. Eftersom infrastrukturen är undermålig och många vägar skadats i de pågående konflikterna har ambulanserna svårt att ta sig fram till skadade. Elektriciteten, vatten och mat är nu bristvaror. Den humanitära situationen är svår.

Tragiskt nog är det inte heller något nytt för invånarna i Jenin som länge fått uppleva det palestinska styrets vanvård. Och mitt bland flyktingfamiljerna tillåter Hamas terrororganisationer etablera sitt högsäte och träningsläger för att skicka terrorister in i Israel. Flyktingar används alltså som täckmantel för terrorism och som mänskliga sköldar.

Fortfarande är utplåningen av Israel överordnat allt annat.

—  Frida Park

Hamas hyllade under tisdagseftermiddagen den terrorist boendes på Västbanken som körde en bil rakt in i fotgängare på en trottoar på en livlig gata i Tel Aviv och sedan lämnade bilen för att attackera israeliska civilpersoner med kniv. Åtminstone åtta personer skadades, flera av dem allvarligt, i attacken som Hamas talesperson kallade för ”det första av många” som är att vänta som svar på ”ockupationens brott mot vårt folk i Jenin”. Gärningsmannen sköts till döds av en civilperson på plats.

Det är inte första gången, och sannolikt och tragiskt nog inte sista som våldet eskalerar. Att terroristceller avslöjades och vapen beslagtogs i Jenin kommer sannolikt innebära att flera framtida attacker mot israeliska mål har undvikits. Och samtidigt som Israel måste ha rätt att försvara sin befolkning, som alla demokratier, finns det anledning för omvärlden att fortsätta uppmana den israeliska regeringen att motverka ytterligare upptrappning, övervåld och att fortsätta skydda civila.

Ett stort ansvar vilar på Hamas och de palestinska myndigheterna att motverka terrorism, sätta stopp för de väpnade grupper som befinner sig mitt i flyktingläger och uppmana sitt folk att arbeta för fred – inte fler terrordåd. Tyvärr är det inte vad Hamas prioriterar. Fortfarande får barn i skolan lära sig att hata Israel och hylla martyrer. Fortfarande indoktrineras unga med antisemitisk propaganda. Det är varken fred eller det palestinska folkets väl och ve som är målet. Fortfarande är utplåningen av Israel överordnat allt annat. Så länge det kvarstår är fred inte möjlig.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar