Ledare

Ingen fred så länge Hamas finns kvar

Kommentar: När Israel skydda civila offrar terroristerna både israeliska och palestinska civila

En dryg vecka har gått sedan Hamas terrorattack mot Israel. Över 1 300 människor dödades. Det som terroristerna framförallt riktade in sig på var de civila. De gick från hem till hem med sina gevär och knivar. Letandes efter män, kvinnor, gamla och barn. En av de mest hjärtskärande bilderna är den på en säng. Den såg ut att vara för en treåring. En säng med skydd på sidan så att barnet inte skulle ramla ut på natten. Men den tomma sängen var täckt av blod.

När Hamas bedriver strid och terror gör de det med udden riktad mot de civila israelerna. De oskyldiga och försvarslösa. När Israels armé nu kommer med åtgärder för att slå ut terrorverksamheten är det först efter att ha uppmanat civilbefolkningen att lämna norra Gaza. Hamas å sin sida försöker försvåra evakueringen av civila palestinier, bland annat genom att blockera vägarna i området. Hamas använder sin egen befolkning som mänskliga sköldar medan Israel försöker skydda både sin egen och i den mån det går den palestinska civilbefolkningen.

Självklart är förhoppningen att så få oskyldiga liv som möjligt går till spillo, från båda sidor. Men Hamas är en terrororganisation på samma nivå som IS. Organisationen är helt utan respekt för människors liv. Både judars och palestiniers. Terroristerna drivs av av ett besinningslöst hat. Så länge Hamas finns kvar finns mycket liten chans till fred i Mellanöstern.

Fler artiklar för dig