Ledare

Sprängkraften i ljuset besegrar mörkret

Kommentar: Ge evangeliet genom personliga berättelser

20 mars infaller vårdagjämningen. Det är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar exakt klockan 03.06.21 i år i vår tidszon. Den här dagen är natt och dag lika långa och till slut segrar ljuset över mörkret. Många känner sig lite bättre till mods när ljuset återvänder, även om mörkret som råder under vinterhalvåret sätter djupare spår i ork och känsla hos andra.

Vårdagjämningen sammanfaller med världsberättardagen som är en global hyllning till det muntliga berättandet och temat i år är bygga broar.

Storytelling har blivit en marknadsföringsstrategi inom näringslivet. Ingen produkt eller tjänst som finns till försäljning saknar en berättelse. Men berättelsens betydelse var välkänd redan för Bibelns evangelister för 2000 år sedan. Berättelserna kring Jesus har lästs och fascinerat mer än andra bibeltexter. Berättandet som inte i första hand handlar om att övertyga teologiskt utan fokuserar på att beskriva viktiga händelser fungerar även i dag.

Vårdagjämningen och världsberättardagen är en möjlighet för kyrkorna att ha som en trampolin för sitt fortsatta vardagliga arbete. Varje kristen kan berätta och beskriva sina egna erfarenheter eller upplevelser i tron och på det sättet ge sitt vittnesbörd. Den personliga berättelsen där ljuset segrar över mörkret har ofta större sprängkraft än den mest omfattande teologiska argumentation. Berättandet formar också Kyrkan till en levande miljö där nya erfarenheter får skapa ett sammanhang för nya människor.

Fler artiklar för dig