17 september 2021

En tidning på kristen grundLedare

En obehaglig attack mot det heliga

Trots riskerna behöver vi öppna kyrkor mer än någonsin

Katolska kyrkan i Göteborg vandaliserad
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Unga och gamla i den katolska församlingen i Göteborg började omedelbart arbeta tillsammans för att återställa Kristus Konungens kyrka vid Heden efter den upprörande vandaliseringen som kyrkan utsattes för vid lunchtid i fredags. Den eller de skyldiga tycks medvetet ha inriktat sig på att skada det heligaste och det som sårar mest – altaret och minnesplatsen för avlidna.

Vad som ligger bakom är fortfarande okänt. Låt oss hoppas att polisen denna gång, i motsats till när Västra Skrävlinge kyrka i Malmö drabbades av upprepad skadegörelse i augusti, lyckas hitta och lagföra förövarna. Tills mer är känt blir alla spekulationer om huruvida det handlar om allmän religionsfientlighet, hat mot den katolska kyrkan eller något annat fruktlösa och kontraproduktiva.

Helt klart är att attackerna mot kyrkor ökat inte bara utomlands utan också i Sverige även om vi hittills har varit förskonade för renodlad terrorism där människoliv gått till spillo.

Oavsett bakgrund till dådet i Göteborg är det uppenbart att ingen kyrka kan lita på att respekten för det heliga håller illgärningsmän borta. Det är sorgligt, inte minst i en tid när kyrkor mer än någonsin behöver vara så mycket öppna som möjligt för att människor ska kunna söka sig dit för enskild andakt, bön och ljuständning när gudstjänstlivet går på sparlåga av smittskyddsskäl.

Men ondskan och illviljan får inte segra. I Kristus Konungens kyrka firas mässor denna helg som ett tecken på att mörkret inte kan övervinna ljuset.

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund är ledarskribent på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare