Ledare

Ryssland - det globala hotet

Kommentar: Invasionen av Ukraina är bara en i raden av Putins krig

Sommar i P1 med Bert Sundström är ett program med en skicklig berättare och initierad SVT-korrespondent med många poänger. Förutom erfarenheter från Washington, Latinamerika och Mellanöstern har han över 20 års erfarenhet som korrespondent i nuvarande Ryssland. Med nära-döden upplevelser i DR Kongo och Kairo beskriver han Putins krigshets.

Anfallet mot och invasionen av Ukraina är bara en i raden av Putins krig. Tidigare var det Tjetjenien, Georgien och Syrien. Sundström ger lyssnarna en möjlighet att bättre förstå de bakomliggande orsakerna till Putins beteende och förljugenhet.

Ryssland har aldrig varit en demokrati. Den yngre generationen har haft en före detta KGB-agent som president hela sitt liv och den äldre generationen drömmer sig tillbaka till Sovjets stormaktstid. I den jordmånen kan president Putin odla en kultur av lögner som håller på att dra ner hela landet i ett auktoritärt mörker. Den ryska historieförfalskningen bygger till och med på experter nära det politiska ledarskapet och deras skamlösa lögner. Ryssland utvecklas till ett hot mot hela världen.

Putins ledarskap bekräftar och förstärker sanningen att auktoritära ledare skapar polarisering. I stället för att hitta uppgörelser och nå konstruktiva lösningar på uppkomna problem så skapas i stället konflikter. Detta gäller inte bara politiska ledare i auktoritära stater utan även ledare som rör sig i gränslandet av demokratiskt förhållningssätt i Ungern, Turkiet eller USA.

Fler artiklar för dig