Kultur

Sara och Noa skriver psalmer för nutidens kyrka

Svenska kyrkan har fått in tusentals nya psalmer till den nya psalmboken i Svenska kyrkan - möt dem som sitter ute i stugorna och komponerar. Sara Frigell och Noa Edwardsson.

Sjuksköterskan Sara ser det som en styrka att ha hittat tron sent i livet - därför är hon fri från kyrkliga konventioner. Som 20-åring har blivande organisten Noa koll på vad unga kristna tycker om att sjunga. Båda är psalmförfattare i dagens Sverige.

Hittills har det inkommit flera tusen förslag på psalmer till den kommitté som har i uppdrag att revidera Svenska kyrkans psalmbok från 1986. Två av dem som hoppas på att höra sina psalmer sjungas i framtiden är Noa Edwardsson och Sara Frigell.

Sara Frigell är 43 år, bosatt i Knivsta och har tidigare intervjuats i Dagen om hur hon blev frälst som vuxen. Däremot har hon en minst sagt kyrklig släkthistoria, åtminstone om man blickar långt tillbaka. Sara är, och häng med nu, barnbarns barnbarn till biskopen Ernst Lönegren.

För drygt 100 år sedan grundade Ernst Lönegren Vårsta diakoni i Härnösand, och skrev i samband med det psalmen “Din kärlek, Jesus, gräns ej vet”, känd som Diakonipsalmen. Det tilltalar Sara, som är sjuksköterska och nyfiken på att bli diakon.

När Vårsta diakoni hade jubileumsfirande nyligen framförde Sara tillsammans med sina systrar psalmen med en egenkomponerad melodi.

– Den melodin som finns i den nuvarande psalmboken är ganska märklig, jag känner inte att den följer någon naturlig rytm, säger hon.

Sara, som är vissångerska, skrev en mer folklig melodi till den gamla psalmen. Hon menar att en enkel melodi gör att människor kan vila i sången och tar därför till sig texten bättre. Texten till just Diakonipsalmen har reviderats sedan biskop Ernst skrev den, men Sara valde att ta vara på en detalj som hon hittade i den äldsta version hon kunnat hitta.

– I psalmboken från 1937 stod “Där nöd och sorg ett hjärta tär, där tröst och råd en själ begär”. I 1986 års psalmbok hade man bytt ut “en själ” till “någon”.

Sara räddade själen, och gav 1937 års formulering en renässans.

Sara Frigell spelar gitarr i en soffa.

Diakonipsalmen i ny tappning är ett av två förslag till psalmer som Sara har skickat in till Svenska kyrkans psalmbokskommitté. Den andra utgår från Jeremias bok. Sara berättade för en kantor att hon skrivit utifrån Jeremias bok i Bibeln och han kunde inte komma på att det finns någon sådan psalm eller sång.

– Eftersom jag är ganska ny kristen har jag ingen uppfattning om hur det brukar vara. Ibland kanske det är bra att vara “ny i gamet”, man har liksom inga fastställda ramar.

Saras sång “Bär mig” är publicerad i Equmeniakyrkans digitala sångsamling Brukssånger. Snart kommer även Jeremia-psalmen att finnas där.

Noa Edwardsson.

En del känner kanske igen nästa psalmförfattare, 20-åriga Noa Edwardsson, för hans humor. Noa driver nämligen Instagram-kontot “Svenskakyrkmemes” med välfunna kristna memes ur ett svenskkyrkligt perspektiv.

Men Noa skriver också egen musik, och det är inget skämt! Från att ha börjat sin musikkarriär med att producera House-musik som 15-åring har han samlat på sig en bred palett av musikgenrer. I dag skriver han funkmusik, psalmer och lovsånger – mest melodier, men även en del text.

Till den nya psalmboken kommer han att föreslå hela 30 stycken egenskrivna psalmer och lovsånger. Med sig i skrivandet har han ett ungt perspektiv på Svenska kyrkan. Han är både organiststudent och väldigt engagerad i Svenska kyrkans unga, en organisation för ungdomar i Svenska kyrkan.

– Senast Svenska kyrkans unga hade riksårsmöte var det lovsångskväll, och jag tänkte mycket på vad som går hem och inte. Rörelsen har funnits i 30 år och vartefter den växer blir vissa sånger förknippade med att vara ung i Svenska kyrkan.

Psalmer som “Ett enat folk på väg”, “Ropa till Gud” och “Du är en bön” går verkligen hem bland unga i Svenska kyrkan, menar Noa.

– Men sådana ungdomssånger är det få som gillar i det gamla gardet, tillägger han.

Här ser Noa en viktig uppgift, och vill skriva musik som förenar unga kristna, men som en äldre generation också kan tycka om.

– Jag försöker möta unga där deras musiksmak är, men samtidigt göra musiken spelbar och inte totalt främmande i jämförelse med den övriga psalmboksmusiken. Jag tänker lite som Egil Hovland (norsk tonsättare med många psalmer i Den svenska psalmboken, red. anm.) som skriver mycket visharmonik, men alltid med en knorr som gör att melodin sticker ut.

Noa Edwardsson studerar till organist i Malmö.

Ett annat behov är fler nattvardspsalmer, med varierande bildspråk.

– Just nu är nattvardspsalmerna få, och det är mycket “från jord till bord” och “bröd och vin”. Jag har skrivit en psalm som pekar på gemenskapen – hur alla som kommit från olika håll för att mötas i nattvarden har gemenskap med Gud, vägen står öppen till Jesus. Jag tar upp altarringen som finns i många kyrkor, många känner inte till att vår sida i kyrkan fortsätter till den andra sidan i himlen.

Noa framhåller att kyrkomusikens förnyelse inte bara handlar om att skriva nytt. Lika viktigt är att öka kunskapen om den enorma bredd som finns i Den svenska psalmboken.

– Det finns en väldigt rik psalmskatt, även om det också behövs nya psalmer, säger han.

---

Fakta: Ny psalmbok till Svenska kyrkan

  • Svenska kyrkans digitala brevlåda där allmänheten kan skicka in förslag till den nya psalmboken stänger den 31 december i år.
  • Förhoppningen är att arbetet med att revidera 1986 års psalmbok ska vara klart år 2030.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig