Kultur

Predikan på Nyhemsveckan lyfts i SVT-dokumentär

Karin Wiborn i dokumentär om Antje Jackelén i SVT: Ett försoningstecken mellan frikyrkan och Svenska kyrkan

I en nygjord SVT-dokumentär porträtteras den avgående ärkebiskopen Antje Jackelén. Bland mycket annat får tittarna se en glimt av pingströrelsens stora sommarkonferens Nyhemsveckan, där en speciell predikan ägde rum i år.

Efter drygt åtta år avgår Antje Jackelén som ärkebiskop och detta uppmärksammas bland annat av SVT i en timmes långt porträtt. I programmet skildras bland annat Jackeléns bakgrund, i födelselandet Tyskland, och hennes tid i USA, och en rad frågor som hon varit engagerad i.

En av dessa frågor är ekumeniken och här lyfts bland annat besöket på årets Nyhemsvecka fram som ett gott exempel på detta.

– Det är ett av mina starkaste minnen, när ärkebiskop Antje och pingsts föreståndare Daniel Alm hade en dialogpredikan som var riktigt bra, kommenterar Karin Wiborn, tidigare generalsekreterare för Sveriges kristna råd.

– Den satte på något vis ett försoningens tecken mellan frikyrkorna och Svenska kyrkan, fortsätter hon.

Dagen har tidigare skrivit om ärkebiskopens besök på Nyhemveckan, vilket väckte reaktioner av både positiv och negativ karaktär. Hon möttes i alla fall av starka applåder av sommarkonferensens besökare och Daniel Alm förklarar i dokumentären vad anledningen till inbjudan var.

– Jag ville markera att vi är en del av kristenheten i Sverige. Vi gör mycket tillsammans och det blir en positiv signal om enhet som fungerar, även om man har många olikheter också.

Även om det främst är ett porträtt och inget granskande reportage som SVT gör, riktas det viss kritik mot hennes tid som ärkebiskop. Bland annat av Judith Fagrell, präst i Skara pastorat och skribent, som menar att ärkebiskopen varit alltför mån om att synas i medier.

– Hon har gått in i bilden som skapats av henne – att vara en uppburen person, en sorts vishetslärare som får sitta i morgonsoffor. Men det är inte det ledarskap som Svenska kyrkan behöver, menar Judith Fagrell.

Även Dagens egen Elisabeth Sandlund medverkar i dokumentären. Hon lyfter fram Antje Jackeléns förmåga att visa svaghet som något positivt, och ger som exempel när hon valde att ta en paus från Twitter, på grund av hatiska kommentarer.

Den 30 oktober lägger Sveriges första kvinnliga ärkebiskop ner staven i Uppsala domkyrka.

---

Fakta: Ärkebiskop Antje Jackelén – ett porträtt

  • Dokumentär på SVT.
  • Sänds torsdag kväll och finns att se på SVT Play.
  • Några av de medverkande: Björn Wiman, Caroline Krook, Stefan Löfven, Lennart Lundberg, Elisabeth Sandlund med flera.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig