Ledare

Alarmerande att näthat får så många att tystna

Kommentar. Det behövs fler som säger ifrån mot skadligt klimat i sociala medier.

Jargongen på nätet i allmänhet och i kommentarsfälten i synnerhet är inte bara hård, den är stundtals skadlig. En ny undersökning “Näthat” utgiven av bland annat Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor visar hur skadlig: Två av tre har tystnat av rädsla för att bli utsatta för näthat. Ytterst sett är det ett demokratiskt problem.

Alla kan ta ansvar för att säga ifrån och anmäla till nätföretagen, men vid hat och hot även till polisen.

—  Frida Park

Alla, inte bara de med osedvanligt hård hud, måste kunna göra sin röst hörd utan att drabbas av kränkningar och nätmobbning. Det gäller vuxna, men i allra högsta grad barn och unga. Mobbning online i appar som Tiktok och Snapchat men även i spel-chattar finns många gånger kvar i cyberrymden och skapar sår, om och om igen, och det i forum få vuxna rör sig i. Alla kan ta ansvar för att säga ifrån och anmäla till nätföretagen, men vid hat och hot även till polisen.

Fler artiklar för dig