Ledare

Mediernas roll kommer aldrig kunna ersättas av kommunikatörer

Chefredaktören har ordet: Uppmuntra unga att bli journalister

“Det går inte att hitta folk, nästan alla medier sliter med rekrytering”. Jag samtalar med en chef på en mediebranschorganisation om problemet att det är alldeles för liten återväxt inom journalistyrket. Förr var det ett yrke man sökte sig till med en passion för att skildra verkligheten, avslöja oegentligheter och göra skillnad.

I dag är det färre som förstår och uppskattar journalistens viktiga roll i en demokrati. Framför allt unga människor tycks föredra andra vägar att påverka. Det kan handla om att skapa ett eget varumärke genom sociala kanaler, arbeta med innehåll för organisationer som man brinner för, eller marknadsföra företag som kan erbjuda en större summa i lönekuvertet.

Mediebranschen har förvisso under digitaliseringsresan själva gjort sig av med en del journalister men andra har självmant flytt till andra branscher, ett vanligt exempel är för att i stället bli kommunikatörer.

I dag är det färre som förstår och uppskattar journalistens viktiga roll i en demokrati.

—  Felicia Ferreira

Kommunikatörer och informatörer bidrar på sitt sätt också till en stärkt demokrati med fakta och information som sprids. Men ett samhälle med färre eller inga journalister får konsekvenser.

Makthavare som inte svarar på frågor och information som endast kommer från företag, organisationer eller rena rykten skulle kunna vara följden.

Journalister har trots allt en unik utgångspunkt med saklig rapportering som inte är slav under någon annans intresse än allmänhetens.

Att ge flera perspektiv, sprida kunskap, ta fram fakta, avslöja maktmissbruk och lyfta fram goda exempel är grundområden inom journalistiken som är oerhört viktiga. Inte minst vid konflikter och krig. Mediernas roll kommer aldrig kunna ersättas av kommunikatörer.

Fri och blomstrande journalistik är en förutsättning för spridande av idéer och information såväl i samhället i stort som i kyrkornas sfärer. Hur blir vi fler som arbetar med oberoende medier? Hur hjälps vi åt att säkerställa tillgången till en fri information och skydda grundläggande rättigheter som åsikts- och yttrandefrihet?

Kanske behöver vi uppmuntra yngre generationer att fundera på journalistyrket? Att fler vill arbeta i det fria ordets tjänst leder, hur man än vrider och vänder på det, till en mer hållbar värld och ett bättre samhällsklimat.

Fler artiklar för dig