Ledare

Miss Li utmanar Gud

Kommentar: Artistens nya singel uttrycker behov av framtidstro och hopp

Miss Li (Linda Karlsson) släppte låten Hälsa Gud med stort G i fredags. En text med raka frågor till Jesus och Gud. En text utan ironi med en rad öppna frågor. För Miss Li kan det vara naturligt med kristna referenser då hon mer än en gång associerat till Guds värld. Under 2021 släpptes singeln Instruktionsboken som beskriver sökande efter tydlig instruktion i livet.

Hälsa Gud utgörs av en text där mötet med Jesus sker i krogmiljön. Låten berättar om en befogad oro som inte bara Miss Li bär på utan som är allmängiltig och brett spridd i samhället, inte minst bland unga. Artisten sjunger om behov av framtidstro och hopp; om att hennes arma hjärta behöver lite lugn och ro. Mindre av krig och svält och fattigdom och hat: “Varför är man här om livet är en enda misär. Ja, du kan hälsa Gud det här”. Hon beskriver en desperation som många känner.

Den desperationen visar sig inte minst genom att andelen unga, mellan 15 och 24 år, som oroar sig för framtiden, har ökat från 29 procent 2019 till 34 procent 2020. Dessutom har andelen unga som tycker att de har stora möjligheter att påverka sin framtid sjunkit från 69 procent till 59 procent.

Lika dystert är det när det gäller ungas möjlighet att påverka sitt liv “här och nu”. Där har siffran sjunkit från 53 procent 2019 till 39 procent 2020 (Ungdomsbarometern 2021).

Hoppet väcks ändå när Jesus och Gud börjar röra sig i de breda folkliga lagren bland sångare, musiker och textförfattare som ofta har känselspröten utfällda.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig