Ledare

Agnes Wold: Det går inte att kalla dagens transvård för vård

Ledarpodden: Biologiprofessorn besöker podden för att prata transvård och förslag om förenklat juridiskt könsbyte

Ledarpodden. Agnes Wold, överläkare och professor i bakteriologi, besöker veckans Ledarpodden för att prata om transvården för barn och unga, men också om förslaget om att förenkla juridiskt könsbyte. Hon ser stora risker för oöverskådliga konsekvenser som kommer förstöra Sveriges unika register med personnummer, möjligheterna till forskning samt hur den organiserade brottsligheten kommer kunna dra nytta av förändringen: ”Moderaterna brukar det ju vara ordning och reda på, varför ser de inte detta?”

Steven Crosson, ledarskribent och psykolog, pekar på de ideologiska skygglappar som påverkar vården för barn och unga med ett verkligt lidande och hur detta förvärrar måendet. Förespråkarna för att genomföra lagförslaget om att förenkla juridiskt könsbyte, bland annat RFSL och Centerpartiet, anför att förslaget skulle vara ”livräddande” för barn och unga eftersom den här gruppen mår så dåligt och har ökad risk för självmord. Detta kallar Agnes Wold för att vara i det närmaste ett brottsligt uttalande, eftersom studier visar att gruppen som genomgått könsbyte har 19 gånger ökad risk för suicid efter tio år, jämfört med befolkningen i övrigt. Alltså tvärtom mot vad som anförs. Därtill är hormonbehandlingen och kirurgin behäftad med svåra medicinska biverkningar.

Crosson och Wold påpekar att förespråkarnas förkärlek för att sätta epitet på kritiker är antidemokratiskt och antiintellektuellt och att man måste kunna påvisa problem med förslaget utan att bli utsatt för kancelleringsförsök.

Lyssna på hela avsnittet:

Lyssna på alla tidigare avsnitt av Ledarpodden på Dagen.se

---

Fakta: Ledarpodden

  • Ledarpodden leds av opinionsredaktör Frida Park och ledarskribent Steven Crosson och kommer ut varje vecka på tisdagar.
  • Övriga ledarredaktionen består av chefredaktör Felicia Ferreira, Lennarth Hambre och Fredrik Wenell. Alla kommer att delta i podden, som också kan ha externa gäster.
  • Dagens ledarsida är partipolitiskt obunden på kristen grund.

---

Fler artiklar för dig