Ledare

Vidrig kidnappning av Förintelsens minnesdag

Frida Park: Demonstrationerna utanför synagogan sysslar med diabolisk relativisering

Kanske kan man aldrig begripa ondskan som låg bakom de värsta brotten i mänsklighetens historia – ”Förintelsen”. Det går inte att förstå hur man kan utsätta människor för vedervärdiga rasbiologiska experiment, hur mödrar i nazistuniformer kan slita bebisar ur famnarna på mammor med en gul stjärna på bröstet. Var och en som har läst åtminstone lite om de vidrigheter som pågick under Förintelsen vet att något liknande aldrig har skett, varken förr eller senare.

Men att ondskan är oförståelig är ingen ursäkt för att inte försöka förstå. Inte heller en ursäkt för att kidnappa minnesdagen, den 27 januari, för sina egna politiska syften, som Anna Nachman också skriver på debatt i Dagen. Det avskyvärda i att Nordiska motståndsrörelsen tar sig för att vädra sina uniformer under sagda dag är gemene man förhoppningsvis på det klara med. Att grupper som vill kritisera Israel och påstå att det pågår en nutida Förintelse (sic!) i Gaza väcker tyvärr inte lika stor upprördhet. Men det borde det.

Det är fullständigt orimligt att det skanderas ”Israel – mördare” och ”småbarnsslaktare” utanför stora synagogan i Stockholm samtidigt som svensk statsminister står och talar om ”aldrig igen” inuti. Jo då, det går alldeles utmärkt att kritisera Israel eller krigföringen i Gaza, om man så vill, men utan att göra osmakliga och ohistoriska jämförelser med Förintelsen.

Det blir särskilt osmakligt när det sker i en tid då judehatet är på frammarsch på bred front. I en tid då omvärlden tiger när antisemitismen syns på kändisars sociala medier-konton. Tiger när partier inte förmår hålla rent hus mot antijudiska strömningar. Tiger när ett tiotal anställda vid FN:s flyktingorgan UNRWA samarbetat med terrororganisationen Hamas (!) inför den värsta attacken mot judar sedan 1945. Och varför i all sin dar stoppade inte regeringen omedelbart biståndet till denna korrupta organisation?

Men att ondskan är oförståelig är ingen ursäkt för att inte försöka förstå.

—  Frida Park

Många israeler kritiserar premiärminister Netanyahus strategi, inte minst avseende de hundratals som Hamas fortfarande håller gisslan i Gaza. Många israeler uppmanar israeliska armén att fortsätta föra in förnödenheter och medicin in i Gaza, eftersom de anser att kriget är mot Hamas, inte mot palestinier. Ja, det är omöjligt att inte beröras av hur många som har dött och den svåra humanitära situation som många civila befinner sig i. Men det pågår inte en Förintelse (sic! – igen).

Protester

Den 27 januari är den dag då hela världen borde visa att den har ångrat sig och lärt sig av sitt horribla agerande eller sin förkastliga underlåtenhet. Inte den dag då grupperingar utanför synagogor skanderar att judar och israeler är lika onda som nazisterna som lemlästade, mördade och gasade ihjäl dem och deras släktingar. Det är en diabolisk relativisering.

Och säga vad man vill om Israel, men det är fortfarande det enda landet i världen där judar utan rädsla för våld eller hot om våld öppet kan bära en Davidsstjärna om halsen.

Fler artiklar för dig