Ledare

Dags för moteld mot Åkessons nätkrig

Fredrik Wenell: Kyrkorna ska visa på försoning – inte bete sig som trollsvansar

TV4:s Kalla Fakta (7/5 och 12/5) har avslöjat hur Sverigedemokraterna finansierar nätkrigare med partistödet. De har anställt personer vars uppgift är att i stor omfattning från ett antal olika konton i sociala medier bland annat lägga ut så kallade meme.

Ett exempel i granskningen är ett meme som producerats på SD:s kommunikationsavdelning där två islamister står med kalasjnikovs under rubriken ”En vanlig dag i Malmö”. När reportern frågar kommunikationschefen Joakim Wallerstein om det är en rättvis beskrivning av en vanlig dag i Malmö svarar han att det uppenbart är satir. Det som memen försöker åskådliggöra, enligt Wallerstein, är de integrationsproblem som finns i Malmö. Oklart hur memen är tänkt att motverka segregationen i Malmö.

De vet såklart vad de gör. Det är en medveten strategi att flytta gränserna för vad som kan och får sägas i offentligheten.

Men den mångkultur SD så kraftfullt vill motarbeta, finns vare sig de vill eller inte.

—  Fredrik Wenell

SD:s partiledare Jimmie Åkesson försvarar sig utan någon som helst tillstymmelse till ånger i ett tal till ”sverigevänner” på Youtube (14/5). Han tycks tänka att anfall är bästa försvar och trappar därför upp kriget inför EU-valet mot dem som han menar har makten, det vill säga ”vänsterliberala etablissemanget”. Det är ett problem att Sveriges förmodligen näst största parti utan någon som helst gnutta självkritik använder den här sortens metoder. Tidöpartiernas partiledare har självklart tydligt markerat mot SD:s metoder.

I ett längre perspektiv är dock den allt djupare polariseringen som den här sortens metoder etablerar ännu mer problematisk. Det trygga, homogena Sverige som SD säger sig vilja ha kommer inte bli verklighet med sådana tillvägagångssätt. De förstärker snarare den polarisering som gör att många inte kan skilja på islam och islamism eller muslimer och islamister. Det är allvarligt i sig eftersom ledarskap, inklusive politiskt, på alla nivåer handlar om att gå före. Att genom handling visa vad som är det goda och rätta.

Det ligger nog en hel del i det som tidningen Fokus politiske chefredaktör Johan Hakelius (13/5) skriver, att det TV4 verkligen har avslöjat är att det, i motsats till vad en del tycks tro, finns människor med samma åsikter som SD.

Men den mångkultur SD så kraftfullt vill motarbeta, finns vare sig de vill eller inte. Och mångkulturen tar sig främst inte uttryck mellan invandrare och svenskar utan skär rakt igenom alla grupper.

För att kunna leva tillsammans i ett sådant samhälle är de metoder som Åkessons parti använder sig av kontraproduktiva. Däremot har kyrkorna ett enormt viktigt i bidrag genom att gestalta försoningen, den kallelse kyrkan alltid har haft. Inte minst genom att ha urskiljning nog att se igenom påverkansoperationer och inte låta sig dras med i den här sortens retorik eller svartmålning av andra människor. I den kristna kyrkan är ingen jude eller grek, slav eller fri, syrian eller smålänning, somalier eller same utan alla är ett i Jesus Kristus. Det mest konstruktiva kyrkorna kan göra är därför att på allvar leva ut det Jesus kallat dem till.

Fler artiklar för dig