Ledare

Var försiktig, lilla Trump, vad du sprider

Erik Helmerson: Ett sant ord säger mer än tusen fejkade bilder

”Begravningsplatser”, sa Trump. Men det var ju inte sant. Korsen var i själva verket en del av en protestaktion för att hedra inte tusen vita döda utan två.

Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Det mest upprörande med Donald Trumps agerande vid det sydafrikanska statsbesöket var inte att han utsatte sin gäst för ett ”bakhåll”. Det var att han ljög – och inte minst hur han gjorde det.

Vi tar det från början. Sydafrikas president Cyril Ramaphosa satt med medierna i Vita husets ovala rum när Trump plötsligt kommenderade: Släck ljuset! Så visade han en video med en svart sydafrikansk politiker som skanderade om att döda vita och ett fält med ett antal kors: ”Begravningsplatser”, sa Trump. ”Fler än tusen vita bönder”.

Men det var ju inte sant. Korsen var i själva verket en del av en protestaktion för att hedra inte tusen vita döda utan två – paret Glen och Vida Rafferty, som mycket riktigt mördades år 2020. Och politikern som skanderade var ingen inflytelserik makthavare, som Trump antydde, utan Julius Malema, ledaren för ett extremistiskt minoritetsparti. President Ramaphosa tog avstånd från Malemas ord men konstaterade att han skyddades av yttrandefriheten.

Kommentatorer världen över har upprörts över att Trump konfronterade presidenten så öppet. Den ilskan delar jag inte, debatt är bra. Och det är inte konstigt om vita sydafrikaner blir lätt stressade när en politiker står och sjunger ”döda boern, döda farmaren” och imiterar ett maskingevär. Däremot är det deprimerande hur världens mäktigaste man fortsätter att ljuga med bilder.

”Var försiktig, lilla öga, vad du ser”, lyder en gammal söndagsskolevisa. Aldrig har orden passat bättre än i dessa dagar. Inte minst i sociala medier är det sedan länge ett argument i sig att slänga upp en bild eller ett filmklipp. Kommer ett larm om global uppvärmning? Svara med en bild på Luleå i snöstorm så kan du låtsas att du vunnit diskussionen.

Trump representerar en politikertyp som inte bryr sig om att ha rätt så länge han får rätt.

Erik Helmerson

Men ofta är det minst lika viktigt vad som händer utanför bilden, vad som skett före och efter videoklippet. Kontexten. Att använda Julius Malema som bevis för att Sydafrika är rasistiskt mot vita är som att ta en bild på några medlemmar i den amerikanska extremgruppen Proud Boys, beväpnade till tänderna, och påstå att den bevisar att USA är ett nazistland.

Donald Trump representerar en politikertyp som inte bryr sig om att ha rätt så länge han får rätt. Att skapa ett meme, att plantera en bild för att på kort sikt vinna en högljudd opinion för sig själv, detta blir A och O i hans politiska verk. Inte att ödmjukt bidra till det gemensamma bästa. 

Varför är vår samtid ofta så ointresserad av sanning? För att så många av oss har en världsbild som redan är tydlig och klar, och vi vill inte ändra på den med obekväma fakta som propsar på uppmärksamhet. Men den inställningen är just vad som kallas fördomar. De skär genom hela det politiska spektrat. Håller någon inte med dig? Det måste bero på att den är antingen ond eller korkad. Varför ska jag behöva ta till mig några nya argument, jag vet ju redan vad jag tycker? Jag har en bild som visar att jag har rätt, och om jag inte har det kan jag snart fixa en med en enkel AI-app.

Här har vi kristna verkligen en chans att vara jordens, åtminstone politikens, salt. Vi tror att det finns en absolut sanning och att det är den som ska göra oss fria, inte bildmanipulationen eller talandet mot bättre vetande. Vi borde vara frimodiga nog att protestera högt mot politikens lögnare, även om de råkar vara på samma sida som vi själva.

Det gäller bara att leva som vi lär. Det svåraste som finns.

Ett sant ord säger mer än tusen manipulerade bilder. Var försiktig, lilla mun, vad du sprider.