Debatt

Mänskliga rättigheter bristvara i Palestina

Skillnaderna är milsvida mellan palestiniernas möjligheter till religionsfrihet, demokrati och åsiktsfrihet i Palestina jämfört med israelers i Israel, skriver Simon Holst.

“Att stå upp för Palestina är att stå upp för mänskliga rättigheter.” Detta är ett kraftfullt statement som spridits på sociala medier de senaste veckorna och som det är lätt att känna sympati med. Dock är det väldigt förenklat.

Att stå upp för mänskliga rättigheter är också att stå upp för religionsfrihet, demokrati och hbtq. Fråga hur det är för en kristen, en jude eller hbtq-person i Gaza eller på Västbanken eller för den delen i hela arabvärlden. Fråga sedan hur det är för en kristen, hbtq-person eller muslim att leva i Israel.

Fråga om palestinierna känner att de kan påverka politiskt genom sin rösträtt eller om de fritt kan kritisera sina ledare i tidningar, debatter och sociala medier. Fråga sedan en israel detsamma.

Skillnaderna är milsvida.

En stor del av hatet, kampen, attackerna och glåporden mot Israel är motiverat av antisemitism.

—  Simon Holst

Att stå upp för mänskliga rättigheter är också att vara emot rasism, antisemitism och andra typer av förtryck. En stor del av hatet, kampen, attackerna och glåporden mot Israel är motiverat av antisemitism (inte sällan i form av de nya BDS-kläderna*), jihad eller ren och skär okunskap.

Att använda uttryck som etnisk rensning, apartheid och rent av jämföra med koncentrationsläger mot ett folk, judarna, som på riktigt upplevt allt detta genom hela sin historia är rent ut sagt sorgligt och oförskämt. Inte minst med tanke på det hat och våld som nu riktas mot judar över hela världen, inte minst i Sverige.

*BDS står för Bojkott Desinvestering och Sanktioner mot staten Israel och israeliska produkter.

Fler artiklar för dig