Debatt

Får det lov att vara en korv på djurens dag?

Inte kan man väl på samma dag be för, fira djuren och sedan äta upp dem? skriver Martin Smedjeback.

Jag hörde i veckan att en svenskkyrklig församling kommer att arrangera en temadag ”för att belysa djurrätt och djurskydd”. Utmärkt! Det är verkligen viktigt och rätt att kyrkan, som ofta pratar om att kärleken ska vara centrum, också lyfter djuren, som är så marginaliserade i vårt samhälle.

Men i inbjudan till ”djurens dag” står det också: ”Efteråt grillar vi korv och äter kanelbulle.” Men inte kan man väl på samma dag be för, fira djuren och sedan äta upp dem? Genom att äta dem bidrar man ju till det stora lidandet i djurfabrikerna.

Kan det vara vegokorv som det bjuds på? Nej, i en direkt fråga till församlingen så bekräftas det att det faktiskt är djur i korvarna som serveras (även om det också ska finnas vegetariska alternativ för den som önskar).

Jag önskar verkligen att djuren fortsätter att uppmärksammas i olika församlingar runt om i Sverige men också att man vågar ifrågasätta den köttnorm som finns i vårt samhälle så att det är möjligt att fira djuren och inte samtidigt bidra till deras utnyttjande och dödande.

Fler artiklar för dig