Spel

Rappt och nyfiket när Funkisfamiljen blir brädspel

Dagen recenserar barnspelet “Funkisfamiljen”

Titel: Funkisfamiljen

Betyg: 4 av 5

Ålder: Från 6 år

Antal spelare: 2-6

Förlag: Libris

Spelet Funkisfamiljen bygger på barnboksserien med samma namn av Anna Pella och Anna Forsmark. Den som läst böckerna kommer att känna igen de sinnrika illustrationerna. I spelet tävlar man om att komma först till månen, men för att nå dit måste man få med sig en funkisflagga. Vägen till målet kantas också av händelsekort, frågekort samt av små vardagshändelser som antingen får en att stå över ett kast eller skynda framåt.

Hur funkar då Funkisfamiljen som brädspel? Riktigt bra skulle jag säga. Det går snabbt, är händelserikt och genom frågekortens barn- och vuxenkategorier funkar det utmärkt att spela tillsammans hela familjen. Barnens frågor är dock betydligt roligare och mer lekfulla, medan vuxna spelare mer ställs inför snustorra faktafrågor om hur bred en rullstolsramp måste vara enligt Boverket.

Men det bestående intrycket är ett spel som på ett rappt och nyfiket sätt öppnar för samtal om tillgänglighet och funktionshinder. Precis som böckerna.

Fler artiklar för dig