Ledare

Sandlund: Varför så bråttom att erkänna Palestina?

En olämplig och olycklig väg att gå, men hoppas att vi som är kritiska har fel, skriver Dagens ledarskribent Elisabeth Sandlund.

###
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Det finns ingen anledning att betvivla att regeringens avsikt med att erkänna Palestina som stat är precis så god som utrikesminister Margot Wallström (S) framställer det. Man är övertygad om att detta kommer att underlätta den fredsprocess som gång på gång hamnat i återvändsgränder. Alla vi som tror att det är en olämplig och olycklig väg att gå har anledning att hoppas att det mot alla odds är vi och inte regeringen som har fel när vi någon gång i framtiden har facit i vår hand.

Wallström hävdar att det inte alls är för tidigt att erkänna Palestina, snarare för sent. Det är märkligt att mycket få demokratiska stater runt om i världen kommit till samma slutsats. Den svenska traditionen att bättre än andra veta hur verkligheten på det internationella planet är beskaffad har historiskt sett ibland lett rätt men lika ofta fel.

Formellt har regeringen enligt svensk grundlag rätt att på egen hand fatta ett beslut av denna art. Men att möjligheten finns innebär inte att den måste utnyttjas. Just i den här sortens frågor är det lämpligt att söka så stor enighet som möjligt. Det avstår regeringen från att göra, såväl i riksdagen som inom EU.

Frågan om ett erkännande av Palestina spelade inte heller någon framträdande roll i valrörelsen. Hur svenska folket ställer sig är en öppen fråga. Att svensk kristenhet är kluven är uppenbart och det finns anledning att misstänka att splittringen är lika stor i den allmänna opinionen. Man behöver inte ha en kristen utgångspunkt för att djupt ogilla att Sverige ger terrororganisationen Hamas en kvalitetsstämpel efter en from förhoppning att Hamasledarna ska förstå att det inte är bra att använda sig av våldsamma metoder.

Vadan denna brådska? Kan svaret vara så enkelt som att regeringen inte vågar räkna med att sitta kvar vid maktens köttgrytor så värst länge och att det därför gäller att slå till snabbt med en i praktiken irreversibel åtgärd?

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund är ledarskribent på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig