Ledare

Skolministern levererar härsket valfläsk

Frida Park: Etableringsstopp för konfessionella friskolor är och förblir omöjligt

Väntat, men likväl tröttsamt. Regeringens egen utredare Lars Arrhenius konstaterade 2020 att det kommer bli mycket svårt att införa ett etableringsstopp för friskolor med konfessionell profil. Svårt eftersom ett sådant skulle bryta mot flera konventioner och lagen om näringsfrihet. Dessutom riskerar stoppet att bli diskriminerande mot människor av olika religiösa uppfattningar. Men det bryr sig inte regeringen om.

Med hänvisning till “allvarliga brister i religiösa friskolor, att de kan förstärka segregationen och att det förekommer kopplingar med våldsbejakande extremistmiljö” väljer Lina Axelsson Kihlblom, skolminister i socialdemokratiska enpartiregeringen, att gå fram med ett skarpt lagförslag. Ett förslag som hon dessutom vet saknar majoritet i riksdagen. Tajmingen är naturligtvis genomtänkt.

Genom att anspela på de berömda stenarna som ska vändas på hoppas naturligtvis regeringen att valfläsket ska falla väljarna på läppen.

Att påstå att välfungerande kristna friskolor, den absoluta majoriteten av skolor med konfessionell profil, skulle ha med extremistmiljöer att göra är dock rent nonsens, vilket regeringen naturligtvis vet. Men det låter bra. Som när stenar vänds.

Likaså är det att fara med falsk uppgift att påstå att den absoluta majoriteten av dessa skolor skulle förvärra en bekymmersam segregation. Tvärtom sätter föräldrar från många bostadsområden, samhällsklasser, etniciteter – och religionstillhörighet(!) – sina barn i kristna skolor. När dessa skolor fungerar väl bidrar de, tvärtom vad regeringen påstår, till att stärka integrationen.

Det är till att vara optimistisk. Eller, handlar det snarare om att göra sig dum?

—  Frida Park

Nej, det här handlar återigen om den handfull muslimska friskolor som ibland oförtjänt och ibland i allra högsta grad förtjänt drar på sig kritik för könsseparerad undervisning, radikalisering och skolpeng som går rakt ned i islamisters fickor. Men säg det då. Rikta kritiken dit den bör riktas och se till att alla skolor som bedrivs i det svenska skolsystemet följer lagen och läroplanen. Stäng dem som missköter sig. Men stäng i allsin dar inte dem som sköter sig. Det är väl ändå en rimlig hållning, även i det socialdemokratiskt styrda Sverige?

Enligt TT anser departementet att förslaget är “förenligt med bland annat nationell och internationell rätt om religionsfrihet och med näringsfriheten”. Det är till att vara optimistisk. Eller, handlar det snarare om att göra sig dum? Allt för att vinna billiga poänger i en redan dyig valrörelse.

Mest troligt kommer förslaget, om det mot förmodan skulle ta sig igenom riksdagen, stöta på patrull i Europadomstolen. Ett etableringsstopp, stopp för utökning av befintlig verksamhet och dessutom ett stopp för konfessionella inslag i utbildningen strider mot såväl artikel 2 som 9 i Europakonventionen. Då, om inte förr, kommer det bli uppenbart hur religionsanalfabetisk svensk statsmakt kan vara när den är som sämst.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar