Ledare

När SD gör att o-orden tar slut

När är oanständighetsmåttet rågat för M, KD och L?

Olustigt, olämpligt, obehagligt. O-orden räcker inte till för att uttrycka känslorna inför den så kallade lustighet som Tobias Andersson, Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson – i förlängningen partiets kandidat till justitieministerposten – gjort sig skyldig till.

Man kan diskutera hur passande det är att Stockholms lokaltrafik tillåter politiska partier att köpa den mest iögonfallande annonsplatsen av alla, som innebär ommålning av hela tunnelbanetåg. Men den frågan förvandlades i ett huj till en bisak när Andersson fann det lämpligt att på Twitter lägga ut en bild av SD:s tåg med kommentaren: “Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp: Kabul!”

Man får hysa åsikten att människor som kommit som flyktingar till Sverige ska skickas tillbaka till de länder de flytt från, hur vidriga omständigheterna än är där. Sorgligt nog verkar det vara en uppfattning som runt en femtedel av väljarna är beredda att ge sitt stöd. Men gör man anspråk på att vara en seriös politiker i ett parti som aspirerar på att vara med och styra landet finns det ingen ursäkt för att håna en grupp som tillhör de mest utsatta, allra minst med formuleringar som väcker obehagliga historiska associationer.

Vad säger Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson?

—  Elisabeth Sandlund

Vad säger Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson, ledare för de tre partier som tänker sig en politisk framtid med ett aktivt stöd av SD? Många dumheter från SD-håll har de visat sig beredda att svälja. Men någon gång borde oanständighetsmåttet vara rågat.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig