Ledare

Att skylla på okunskap funkar inte längre, Greta Thunberg

Kommentar: Antisemitiska konspirationsteorier på Fridays for futures internationella instagramkonto

Greta Thunberg, känd klimataktivist, blev starkt kritiserad i veckan för att ha poserat i sociala medier med en skylt där det står ”Stand with Gaza”. På hennes ena sida, placerad på ett ryggstöd, fanns ett ljusblått gosedjur i form av en bläckfisk. Thunberg som nyligen för andra gången dömts för ohörsamhet mot ordningsmakten bad efter kritik om ursäkt och raderade bilden. Hon förklarade att gosedjuret är populärt bland autistiska personer och att hon inte kände till att bläckfisk är en känd symbol för den antisemitiska idén om ”judisk världskonspiration”.

Kanske var bara den högt älskade mjukisbläckfisken placerad på en bild med budskap om Gaza för att erbjuda trygghet? Det vet bara Greta Thunberg. Okunskap är en sak. Och efter detta klavertramp vet hon bättre.

Ändå postade Fridays for future (FFF), den världsvida klimatorganisation Thunberg själv startat och leder, ett par dagar senare ett inlägg på sitt internationella Instagramkonto där det bland annat påstås att västerländska medier är styrda och hjärntvättar folk för att hålla med Israel, att Israels själva existens grundar sig på folkmord och Hamas ursäktas med att palestinier är ockuperade. Världsomfattande konspirationer. Hjärntvätt. Folkmord. Känns det igen?

Skärmdump från Fridays for Futures internationella Instagramkonto.

Den här gången kan Thunberg eller FFF inte skylla på okunskap. Antisemitismen som ungdomsorganisationens internationella Instagramkonto med nästan en halv miljon följare sprider vidare är inte oskyldig. Och inte möjlig att ursäkta. Tusentals följare har protesterat, kritiserat och avföljt kontot efter inlägget. På sitt svenska Instagramkonto har FFF därefter publicerat ett inlägg där man poängterar att alla grupper är autonoma och att man tar avstånd mot antisemitism och islamofobi och att man ägnar sin strejk under fredagen åt att fördöma ”Israels etniska rensning av Palestina”. Halvhjärtat. Dubbeltydigt. Otillräckligt.

Även om det FFF:s internationella instagramkonto nu har avpublicerat inlägget är skadan redan skedd. Genom att sprida tvättäkta antisemitiskt tankegods och propaganda som Hamas själva antagligen jublar högt över, har Fridays for future effektivt skjutit den världsvida klimatrörelsen i foten. All trovärdighet man om möjligt hade uppnått försvann på ett ögonblick. För vem med vettet i behåll vill lyssna till den som ursäktar terror, kidnappningar och mord? Vem vill lyssna till den som sprider och uppviglar judehat? Svaret borde vara: ingen.

Fler artiklar för dig