Ledare

Nya namn på ledarsidan

Frida Park: De gästar Dagen under 2024 • Skribenterna presenterar sig.

Som trogna läsare av Dagen säkert känner till brukar ledarsidan presentera nya gästkrönikörer när ett nytt år har inträtt. I år har vi flera spännande nyheter för våra läsare. Vi har inte bara nya gästkrönikörer utan också en ny återkommande kolumnist: Lars Adaktusson, känd av många som mr Agenda och tidigare politiker för Kristdemokraterna. Lars kommer skriva kolumner varannan vecka under hela 2024. Vår andra kolumnist, Elisabeth Sandlund, känd för många, fortsätter att skriva varannan vecka hon med.

Frida Park

Ledarsidans externa skribenter är ombedda att utifrån sin respektive expertis och erfarenhet fördjupa, utveckla och utmana läsarna i ämnen som rör sig i skärningspunkten tro och samhälle. Det innebär att de inte behöver hålla sig till tidningens linje, den finner man i ledartexterna.

Vi är så glada att kunna presentera en riktigt spännande laguppställning. Och fortsatt får vi ta del av texter från Emma Audas, Eleonore Gustafsson, Lars Gunther, Thomas Idergard, Ida-Maria Brengesjö, Alf Svensson och Ulrik Josefsson.

Mycket givande läsning önskas alla läsare under 2024,

Frida Park, opinionsredaktör Dagen


Nya skribenterna på Dagens ledarsida

Dick Harrison

Jag är professor i historia vid Lunds universitet sedan mer än 20 år tillbaka. Förutom att undervisa och forska skriver jag böcker – hittills 105 titlar – och är allmänt aktiv som artikelskribent, sakkunnig i radio och tv och föreläsare runt omkring i landet. I Dagen kommer jag framför allt att skriva om kyrkliga och kyrkohistoriska frågor som ligger mig varmt om hjärtat, till exempel Jesus som historisk person, kyrkans betydelse nu och då och den fara som dväljs i historielöshet, inte minst i okunskapen om den roll andligheten har spelat för framväxten av vårt samhälle.

Åsa Molin, krönikör på tidningen Dagen.

Åsa Molin

Jag är lärare på Akademi för ledarskap och teologi. Jag är gift med Magnus och mamma till två söner. Jag är medlem i Filadelfiakyrkan i Örebro (EFK) där jag är engagerad i barn- och ungdomsrådet, men jag har en bakgrund även inom pingströrelsen och Equmeniakyrkan. Ibland har jag morgonandakter i P1. Jag är intresserad av att möta människor, andlig vägledning, året-runt-löpning, lyssna på bra musik, äta mat någon annan har lagat. Tillsammans med Ellen Vingren har jag ett ”slow-art-projekt”. I flera år har jag skrivit bibelkrönikor i Dagen men jag ser nu fram emot att få skriva texter på Dagens ledarsida.

Simon Holst

Simon Holst

Jag är nybliven trebarnsfar, Manchester United-fan, långlöpare och gift med Caroline. Tillsammans är vi huvudpastorer i Bet:L i Skövde, Sveriges äldsta pingstförsamling. Jag älskar den lokala kyrkan och brinner för att se växande, hälsosamma kyrkor i hela Sverige. Jag driver två poddar: Framåtlutad om ledarskap, tro och kyrka och Folket som överlevde om judarnas historia. Jag ser fram emot att skriva om Israel, församlingsförnyelse och eviga kristna värderingar – även de som går stick i stäv med samtiden.

Susanna Birgersson

Susanna Birgersson

Det är ett stort privilegium att få skriva krönikor i Dagen. Det är ett stort privilegium att få skriva över huvud taget. Att skriva är för mig att tänka. Eller rättare sagt: jag kan inte riktigt tänka utan att skriva. Och det finns så mycket att tänka på i dag. Var kommer vi ifrån och vart är vi på väg – som samhälle, som kyrkor, som familjer, som enskilda individer? Vilka gör vi till förebilder och hur ser våra djupaste värderingar ut?

Jag har skrivit på ledarsidor i snart 20 år. Försökt beskriva problem och skissat på lösningar. Att nu också få göra det på en kristen ledarsida känns nytt och roligt. Vi ses i spalterna!

Lars Adaktusson.

Lars Adaktusson

I juni 1975 kom jag till Dagens redaktion på Surbrunnsgatan i Stockholm. 19 år gammal, efter en termin på Journalisthögskolan, skulle jag inleda ett sommarvikariat på den tidning som under hela min uppväxt hade funnits hemma.

Att nästan 49 år senare få återkomma i Dagens spalter känns som en förmån. Yrkesmässigt innebär det att en cirkel sluts och det är med tacksamhet jag ser tillbaka, både på åren i journalistiken och politiken.

Mitt arbete har genomgående kretsat kring medier, utrikespolitik och samhällsfrågor utifrån kristet perspektiv. Ämnen som jag gärna vill skriva om i kommande kolumner i Dagen.

Fler artiklar för dig