Kultur

”Vänner”-skådespelaren ropade till Gud: Då blev jag fri från missbruket

Matthew Perry öppnar upp om sitt mörka liv som pågick under ytan under inspelningarna av komedi-serien Vänner.

En av huvudrollsinnehavarna i komedi-tv-serien Vänner, skådespelaren Matthew Perry, berättar i en ny bok om hur han ropade till Gud, och blev fri från sitt mångåriga missbruk av alkohol och smärtstillande medel. ”Den här gången bad jag om rätt sak: hjälp”, skriver Matthew Perry i boken.

Han är en världskändis efter att ha spelat i den amerikanska tv-serien Friends, eller på svenska: Vänner, som sändes 1994-2004. Karaktären Chandler Bing var en av sex vänner i New York som i ett årtionde underhöll tv-tittare över hela världen.

Men bakom den glada rollen dolde sig en annan betydligt mörkare verklighet. Matthew Perry drogs allt längre in i missbruk av alkohol och andra smärtstillande preparat. Till slut konfronterades han av en av sina medskådespelare.

I sin nya biografi “Friends, lovers and the big terrible thing” skriver Matthew Perry om hur han tidigt i sin ungdom gick ner på knä och bad till Gud om att få bli berömd.

Drickandet tilltog

Så blev det också. Men mycket annat elände följde också med. Drickandet och missbruket förvärrades under hans kändisskap.

Många år senare ropade han återigen till Gud, berättar han i boken. Den här gången bad han:

– Gud hjälp mig. Jag viskade: Visa att du är här. Gud, hjälp mig!

Matthew Perry beskriver att han började gråta okontrollerat för att han för första gången i livet kände sig okej.

– Jag kände mig trygg, omhändertagen. Årtionden av kamp med Gud, ledsenhet och brottningskamp med livet, allt försvann som när en flod av smärta hamnar i glömska.

– Jag hade varit i Guds närvaro. Jag var säker på det. Och den här gången bad jag om rätt sak: hjälp.

”Gud räddade mig den dagen”

Den i dag 53-årige kanadensisk-amerikanska skådespelaren, berättar i biografin, hur han blev nykter för en tvåårsperiod utifrån den händelsen, och hur allt blev annorlunda.

Matthew Perry skriver:

“Gud visade mig en strimma av hur livet kan vara. Han räddade mig den dagen, och för alltid. oavsett vad som händer. Han har gjort mig till en sökare, inte bara efter nykterhet och sanning, utan också av honom.”


Fler artiklar för dig