Debatt

Emanuel Norén: Gud gav oss män i uppgift att beskydda, inte slå sönder

Hur är det möjligt att vi tror att vi kan, får och ska ta oss vilka friheter vi vill?

Har män bara rättigheter? Självklart inte. Vi har alla rättigheter men också skyldigheter.

Just nu har frågan om prostitution och köp av sex kommit upp i medier. Det är bra att frågan diskuteras och att den diskuteras flitigt. Det är en viktig fråga som vi verkligen behöver jobba med från alla håll. Här har vi som vuxenvärld ett viktigt uppdrag. Vi behöver lära de unga vilken väg de ska vandra.

Men jag måste samtidigt fråga mig: Vad håller ”vi” män på med? Hur är det möjligt att vi tror att vi kan, får och ska ta oss vilka friheter vi vill?

Hur kan någon man ens ta sig friheten att utnyttja en kvinna? Hur är det möjligt att man som man tror att man har någon sorts rättighet att våldta en kvinna eller kränka en kvinna genom att betala för att ha sex med henne? Det finns inget manligt i det!

Vi ser i dag en ökning av porrsurfandet bland män. Även att det går ner i åldrarna. Porren nedvärderar kvinnan till ett objekt. Ett objekt som är till för att tillfredsställa andra. Ett objekt som kan utnyttjas hur som helst. De pojkar och män som porrsurfar lär sig en felaktig bild av vad manlighet är, vad kvinnlighet och vad sex är.

Ju mer man fyller sig med den informationen desto mer tror man att det är så som det ska vara. Porren gör oss också passiva. Den gör det onaturliga naturligt. Porren är som vilken annan drog som helst, efter ett tag måste man ha mer för att fortsätta bli tillfredsställd – hårdare och brutalare och man behöver mer och oftare. Alla moraliska gränser suddas till sist ut.

Det är ju inte så att alla som tittar på porr blir våldtäktsmän. Men jag skulle nog våga säga att alla våldtäktsmän är fast i ett porrberoende.

Vi som vuxna måste prata med våra barn och ungdomar om detta. Om inte vi gör det är det någon annan som undervisar dem i detta ämne. Vi måste våga ta de här samtalen. Vi har inte råd att backa eller ducka för då gör vi ungdomarna en björntjänst.

Simon Häggström, kriminalinspektör som arbetar med prostitution och trafficking säger i en intervju med Aftonbladet (19/5): "Hade vi inte haft alla de här männen som investerat sina pengar rakt in i organiserad brottslighet, då hade den här problematiken inte funnits. Grundproblemet är att vi har alla de här människorna som är villiga att utnyttja kvinnor från de mest utsatta förhållandena."

Nu får vi män skärpa oss. Vi måste vara föredömen som visar de unga som kommer efter oss hur man ska bete sig mot sig själv, andra och varandra. De ska kunna titta på oss och se hur man behandlar kvinnor. Man behandlar alla med respekt och medmänsklighet. Vi män måste visa att vi har skyldigheter som vi ska leva upp till. Vi är skyldiga att behandla alla lika. Vi är skyldiga att inte kränka någon annan människa på något sätt.

Läs mer Frida Park: Hål i själen ingen ursäkt att köpa sex, Paolo Roberto

Vi kan inte skylla på att vi var trötta, ledsna, arga eller allmänt deprimerade. Vi som vuxna män måste ta ansvar för våra handlanden. Ett sexköp eller en våldtäkt "händer inte bara". Det är ett aktivt val som görs.

Vi läser i 1 Mos 2:15: ”Herren Gud tog mannen och satte honom i Edens lustgård för att han skulle odla och bevara den.”

En uppgift som Herren har gett oss män är att bevara. Bevara betyder, i grundtexten, också att beskydda och rädda liv. Det är det som Herren har lagt i oss män. Vi ska beskydda och bevara. Inte slå sönder och kränka. Om vi tar vårt ansvar som män och ställer oss i den positionen så kan vi vända den här hemska trenden.

Att visa respekt och behandla andra väl. Det är manligt!

Emanuel Norén, grundare av Trygga familjer

Läs också Sven-Gunnar Lidén: Det finns tre kategorier av sexköpare – alla kan få hjälp

Fler artiklar för dig