20 oktober 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Psalmer bygger upp mer än modern lovsång

Replik. När man ligger sömnlös av oro och ångest är det inte lovsånger som tröstar, skriver Nils-Evert Bexell.

Psalm i kyrka.
Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Egentligen är det mindre viktigt i dessa coronatider att diskutera sångstilar, men med anledning av Elisabet Åströms artikel vill jag, en 90-plussare, ändå dela några tankar. Jo, Elisabet, jag minns sånger och psalmer som sjöngs för 20 år sedan, till och med för 50 år sedan. Orsaken till detta är det rika textinnehållet med noggrant rimmade rader. Melodierna var oftast lugna och vackra, och sångbara även för församlingen – som inte stod tyst. Så är det däremot ofta nu för tiden, också i den stora församling där jag är medlem. I många av dagens så kallade lovsånger har man dessutom glömt texten redan vid utgången från gudstjänsten. Oftast är de utan rim och djupare innehåll.

Ja, men i lovsången sjunger man till Gud, säger man i dag. Det må vara delvis sant, men varför hör man då ingen lovsångskör sjunga lovsångerna och psalmerna “Klippa du som brast för mig” och “Min Gud när jag betänker, vad du har gjort för mig”? Då skulle det bli fart på övriga gudstjänstsdeltagare. Möjligen inte på ungdomarna som tyvärr inte får med sig dessa skatter.

När man ligger sömnlös ibland av oro och ångest är det inte lovsånger som tröstar, utan “Tryggare kan ingen vara”, “Se Jesus är ett tröstrikt namn” eller “Låt mig få höra om Jesus” för att nämna några. Jo det finns, eller fanns, lovsånger som även jag, sure gubbe, blev uppbyggd av. Då vi lyssnade till och sjöng de ofta stillsamma “En sång – ett folk”-körerna med bland annat Ylva Eggehorn, till exempel. Det var delvis rena bibeltexter i de sångerna. Många av oss upplevde karismerna, de andliga gåvorna.

“Det är bara nostalgi”, tänker en del av er som nu skriver och sjunger lovsång. Möjligen är det så, men jag ville ändå uttrycka min “medeltida” uppfattning, och önska alla Guds frid. Låt oss alla Guds barn nu koncentrera oss på innerlig bön för att det grymma coronaviruset ska försvinna, och nogsamt läsa Guds Ord.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Debatt

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar