14 april 2021

En tidning på kristen grundKultur

Kristna rapparen Gift Blessing fick Talang-juryn att gråta

18-åringen från Linköping är klar för final i tv-programmet “Talang”

Rapparen Gift Blessing golvade Talang-juryn totalt och skickades direkt till final. Men det var i kyrkan som han först stod på scen.

Gift Blessing var åtta år gammal när han stegade fram till pastorn i Pingstkyrkan i Linköping och sa: “Jag vill predika.” Och det fick han. En söndagsförmiddag stod han inför hela församlingen, finklädd i glansig kavaj och med en stor röd bibel i famnen.

– Jag predikade om hur stor Gud är, om att han är allsmäktig, älskar oss alla och vill oss allt gott. Det var en mäktig känsla, berättar han för Dagen.

När Gift Blessing i fredags äntrade Talang-scenen var har också propert klädd: väst och kavaj med tillhörande gubbkeps. Han gav ett mjukt, nästan försynt, intryck och tillstod att han var “extremt nervös”. Men när musiken sattes i gång, var förvandlingen omedelbar.

– När jag står på scenen är det som att jag försvinner, jag uppgår i konsten. Jag hade övat på det där numret i flera timmar varje dag, tre veckor i sträck, så när jag väl stod på scenen körde jag på autopilot. Jag var själv förvånad över hur aggressivt det blev.

Gift Blessing rappade med en intensitet som fick juryn att tappa hakan. Han slängde av sig kavajen, kastade mikrofonen. I texten, som han skrivit själv, finns strofen “Jag kom inte hit för att fjäska för juryn, jag kom inte hit för att vinna en slant. Jag härstammar från en krigande stam, jag överlevde ett brinnande land, för att ge dig poesi som är sann.”

– Min mamma gick till fots med alla barnen hela vägen från Kongo till Namibia och levde extremt fattigt i ett flyktingläger. När hon gick för att hämta ved blev hon våldtagen och min storebror blev vittne till händelsen. Samtidigt var hon gravid med mig och var rädd att jag skulle ta skada.

När Gift Blessing föddes var han medvetslös och mamman trodde att hon förlorat sin son. Men så började han skrika.

– Jag blev mammas gåva, hennes gift.

När familjen sedan kom till Sverige kom de i kontakt med pingstkyrkan i Linköping. Gift Blessing lät döpa sig och blev en del av gemenskapen. Kyrkan betyder fortfarande mycket för honom. Och Bibeln är en stor inspiration.

– Berättelserna i Nya testamentet visar att alla kan förbättras, att man kan gå från syndare till frälst, från mörker till ljus. Jesus visar att förvandling är möjlig.

Förändring är ett av de teman som Gift Blessing utforskar i sin musik. Redan som sjuåring började han rappa.

– När jag var liten så var jag mobbad av en klasskamrat som kallade mig för n-ordet. Han brukade knuffa mig och en dag slog han mig. Det sorgligaste var att de två som skulle vara mina två bästa kompisar hjälpte honom att slå.

– Under den här tiden var min pappa frånvarande i mitt liv och den enda pappafigur jag hade var min storebrorsa. Han råkade vara rappare och var extremt populär och älskad, så jag ville bli som han. Därför började jag rappa.

Elva år senare hyllas Gift Blessing för sin musik. Talang-juryns Edward af Sillén kallade hans audition “helt otrolig”. Dessutom valde Sarah Dawn Finer att trycka på Golden Buzzer-knappen, som skickar Linköpings-rapparen raka vägen till Talang-finalen – en möjlighet jurydeltagarna bara kan utnyttja en gång per säsong.

Responsen efter programmet beskriver Gift Blessing som överväldigande. Barnen på skolan där han jobbar som elevassistent ropar hans namn över skolgården, vill ha autograf och ta selfie.

– Och jag har typ fått träningsvärk i tummen från att svara personligt på alla meddelanden som rasat in, säger Gift Blessing med ett skratt.

Han håller som bäst på att förbereda sitt nummer inför Talangfinalen i mars. Han kan inte avslöja något än, förutom en sak.

– Ni kommer att bli överraskade.

---

Fakta: Gift Blessing

  • Ålder: 18 år.
  • Familj: Mamma, pappa och sex syskon.
  • Bor: Linköping.
  • Gör: Rappare. Jobbar också som elevassistent på en skola.
  • Aktuell: Finaldeltagare i tv-programmet “Talang”.

---

Malina Abrahamsson

Malina Abrahamsson är reporter på Dagens kultur- och livsstilssidor.

Fler artiklar från Kultur