Ledare

Frida Park: Csaba Bene Perlenberg bygger halmgubbe om bönen för Utbult

Det är fullt logiskt att vi kristna utbrast "Tack gode Gud" när Roland Utbult tillfrisknade från covid-19.

För en del må de se ut som vansinne, men när livet segrar, som när Roland Utbult tillfrisknar, är det fullt logiskt att utbrista: Tack gode Gud!
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Vad är det här för vansinne? Orden kom från kolumnisten Csaba Bene Perlenberg i en Facebooktråd där många uttryckte att de bad för Roland Utbult, en av Sveriges riksdagsledamöter som i början av april kämpade för sitt liv i covid-19.

Att svåra tider väcker starka känslor är inte konstigt. När frågor om liv och död blir brännande reagerar vi ofta kraftigt. Men det är ingen ursäkt för att inte tänka efter innan vi formulerar oss, något man kan fråga sig om Perlenberg gjorde innan han sedan skrev ett skolboksexempel på halmgubbebygge i ämnet bön och Utbult i GT 2 maj (Böner botar inte covid-19).

Perlenberg inleder med att göra sig till uttolkare av hur kristna ser på bön för att sedan varna för de politiska konsekvenserna av ett sådant synsätt. Han menar att kristna som tackar Gud för ett tillfrisknande dels antyder att de som inte återfår hälsan skulle vara förbannade av Gud, dels är farliga att ha i politiken eftersom de inte förstår att sjukvård kräver pengar – inte böner. Det är en tragisk karikatyr han konstruerar – långt från verkligheten.

Förutom att idén att vissa övertygelser inte hör hemma i riksdagen är djupt odemokratisk har Perlenberg även missuppfattat kristnas syn på bön. Det är inte en "religiös exceptionalism" att be. Det är själva essensen av kristen tro: Gud är alltid närvarande – i det mörka och i det ljusa, i döden och i livet, i välgång och i motgång. I den 23:e psalmen skriver David: "Om jag än vandrar i dödsskuggans dal fruktar jag intet ont ty du är med mig."

I Csaba Bene Perlenbergs värld verkar bön vara en myntautomat: Den som stoppar i tillräckligt många mynt eller säger rätt formel får bönesvar. En syn på bön han för övrigt delar med extrema framgångspredikanter.

Visst finns det tillfällen då vi ser Guds ingripanden klart och tydligt. Men de flesta tillfrisknanden sker på det vi kallar naturlig väg. Men även då uppfattar kristna att Gud är närvarande, och även då är det värt att tacka Gud.

Svaret på frågan varför vissa blir hårt drabbade och andra återfår hälsan vet vi inte. Men att den som lider eller dör skulle vara förbannad är en främmande tanke i kristen tro. Historikern Tom Holland beskriver kristen tro som unik i detta avseende: Idén om att Gud är en av de plågade, som led och dog, gör Honom närvarande även i mörkret. Kristna ser varken sjukdom eller död som en konsekvens av att någon skulle vara mindre älskad av Gud. Faktum är att kristendom förbjuder tanken på att den som dör skulle vara förbannad eller övergiven av Gud (Luk 13:1-5).

Detta var vad som motiverade kristna att uppfinna de första sjukhusen: Gud som livets givare och som samarbetar med sjukvård – och immunförsvar. Det är alltså inte konstigt att ett av de politiska partier som alltid satsat mer pengar på sjukvården är det parti som bygger sin ideologi på kristen etik: Utbults Kristdemokraterna.

I bön bär vi kristna våra sorger till Gud, tackar när mörkret skingras men vet att Gud är med även i mörkret. För en del må de se ut som vansinne, men när livet segrar, som när Roland Utbult tillfrisknar, är det fullt logiskt att utbrista: Tack gode Gud!

Läs mer Mer än lovligt fel om tro nu igen, Perlenberg

Läs också Här lämnar Roland Utbult sjukhuset - "Jag har aldrig varit så nära döden"

Frida Park

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig