14 juni 2021

En tidning på kristen grundLedare

Gå inte på SD:s fint om Kristi himmelsfärd

Men kristna borde fira de kristna högtiderna ännu mer

Sverige har precis firat Kristi himmelsfärdsdag. Men få vet egentligen vad dagen innebär. I år har den dock fått en förnyad aktualitet och det beror, kanske oväntat, på den socialdemokratiska utrikesministern Ann Linde.

På Twitter önskade hon den muslimska gemenskapen en fin Eid Mubarak med mycket baklava. Det skulle hon inte ha gjort, i varje fall inte enligt en stor hop på sociala medier. Hon fick snabbt frågor om varför hon inte önskade kristna en god Kristi himmelsfärd eller om hon också hade tänkt att uppmärksamma den judiska högtiden Shavout (17 maj).

Varför ska alltid religioner ställas i kontrast till varandra? Om den ene får uppmärksamhet tycks det betyda att andra är mindre viktiga. Men är det verkligen så? De kristna som lever i bostadsområden där den muslimska närvaron är hög får ofta höra ett “glad påsk” eller ett “god jul” från sina muslimska vänner i samband med påsk och jul. Kan vi inte bara leva i fred och glädjas över varandras högtider? För det innebär inte nödvändigtvis detsamma som att den andres tro skulle vara sann, mer att den har betydelse för dem som bekänner sig till den.

För att travestera en bibeltext: De vill ha den kristna kulturen men inte veta av den kristna trons kraft.

—  Fredrik Wenell

Det är visserligen ett problem när regeringen uppmärksammar en religion mer än andra. Det kan vara viktigt att utrikesministern också uppmärksammar såväl kristna som judiska högtider. Inte minst judiska med tanke på deras utsatta situation i dagens samhälle. Det kan motverka okunnighet och stigmatisering av den judiska minoriteten. Men det gäller också islam som på många sätt befinner sig i ett kulturellt och socialt underläge.

Muslimer lever i ett samhälle som är marinerat i kristen kultur. Många kristna vet, tillsammans med judar, vad det innebär att leva med en tro där samhällets majoritet inte delar ens övertygelser. Det är en utmaning för muslimer eftersom islam traditionellt haft nära relation till den politiska makten. Muslimer behöver helt enkelt lära sig vad det innebär att vara troende i minoritet.

Samtidigt har de flesta kristna i landet inte ägnat Kristi himmelsfärd någon större uppmärksamhet. Högtiden har snarast blivit en del av svensk kultur i största allmänhet, en röd dag bland andra som ger möjlighet till lite längre ledighet. På Twitter infördes en ny ironisk sekulär högtid – klämdagen. “Glad klämdag, alla sekularister”.

Sverigedemokraterna tvekar inte att appropriera kristna högtider för att befästa kristendomen som ett kulturellt kitt i sin nationalistiska ideologi. SD politikern Charlie Weimers markerade därför mot Ann Linde. De kristna bör inte låta sig luras av deras retorik. För att travestera en bibeltext: De vill ha den kristna kulturen men inte veta av den kristna trons kraft. En tro som är mycket mer än tradition.

Nu borde inte bara regeringen, utan naturligtvis även kristna uppmärksamma Kristi himmelsfärd betydligt mer än vad vi gör. Högtiden handlar nämligen om när Jesus vände tillbaka till himlen. Och det har stor teologisk betydelse. Den andra personen i gudomen återfördes till sin eviga boning. Det är verkligen något att fira.

Fredrik Wenell

Fredrik Wenell är ledarskribent på Dagen sedan hösten 2020.

Fler artiklar från Ledare

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar