Ledare

Hotet från al-Qaida förblir allvarligt

Kommentar: Nya ledare beredda ta över

“Vi håller våra löften”, proklamerade en belåten president Biden efter drönarattacken i Afghanistans huvudstad Kabul som dödade Ayman al-Zawahiri, den tidigare läkaren som lett den fruktade terrororganisationen al-Qaida efter bin Ladins död 2011.

Att al-Zawahiri hade fruktansvärda gärningar som kostat tusentals människor livet på sitt samvete råder ingen tvekan om, inte heller att han haft avgörande betydelse för hur al-Qaida utvecklats det senaste decenniet. Men att han nu är borta ur leken innebär inte att risken för nya attacker är över. Att organisationen har förmåga att omorganisera sig råder inga tvivel om. Nya män, i Afghanistan och annorstädes, är redo att ta över. Varningen i en färsk rapport från FN att al-Qaida kan bli ett större hot än IS måste tas på allvar.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig