Ledare

Liberalerna måste släppa religionsföraktet

Förvånansvärt tunn argumentation om konfessionella friskolor från Johan Pehrson

Det börjar bli något tröttsamt. I torsdagens partiledarutfrågning i Sveriges radio pressades Liberalernas Johan Pehrson bland annat om sin syn på religiösa friskolor. Partiet driver numera inte bara ett totalt stopp av etablering av nya religiösa friskolor, utan att samtliga svenska konfessionella friskolor ska avvecklas. Varför? Jo, för att “Vi tror inte att det bidrar till barnens bästa utveckling”. Hoppla!

Har Liberalerna på fötterna här? Inte vad det verkar av intervjun i sig, i vilken Pehrsons argumentation är stapplande och utan evidens. Nej, det är naturligtvis ett påstående utan tillstymmelsen till belägg.

Pehrsons uttalande väcker frågor. Är det specifikt frivillig morgonbön som inte skulle bidra till barnens bästa utveckling? Eller är det frivillig kristendomsundervisning som inte skulle bidra till barnens bästa utveckling? Eller är det att vissa muslimska friskolor tar ledigt vid muslimska högtider som skulle hindra barnens bästa utveckling?

Pehrson har tidigare uttalat sig i varma ordalag om sin hemstads friskolor, men han har tydligen svängt. Så vilken av de konfessionella friskolorna i Örebro är det Liberalledaren har i åtanke?

Detta förslag ska ses för vad det är, ett försök att fiska i muslimkritiska vatten. Men det riskerar att dra med sig även de över 60 kristna friskolorna i fallet. Om Liberalerna menar allvar med att vara ett intellektuellt hederligt parti behöver man verkligen släppa religionsföraktet.

Fler artiklar för dig