Ledare

Fortsätter partiledarna så här finns det bara ett resultat: politikerförakt

Kommentar. Agenda och SVT behöver se över formatet

Agendas partiledardebatt under söndagskvällen var ett försök från SVT att fokusera och reda i aktuella ämnen som migration, välfärd, klimat och hushållens ekonomi. Programledarna hade ingen lätt uppgift.

Kanske är det de ombytta rollerna som påverkade debatten. Tidigare opposition har blivit maktbärande och tvärtom. Ingen enkel uppgift att byta roller. Motsägelsefulla fakta, markering av redan kända ståndpunkter tillsammans med att alla partiledarna var mer eller mindre involverade i att prata i munnen på varandra skapade en oredig debatt. Inte ens partiledarduellerna som lanserades för några år sedan gav något nytt för tittarna. Både oppositionsledare Magdalena Andersson och statsminister Ulf Kristersson hade jämförelsevis låg profil.

Debatten väcker en rad frågor. I oredan är det nästan så att man önskar sig någon form av “sanningsredaktion” som i realtid granskar fakta och hjälper till att klargöra vad som sagts, skrivits och utformats i partiernas förslag, program, propositioner och motioner. Som det är nu fungerar SVT:s format inte nämnvärt då åtta personer ständigt pratar i mun på varandra. Debatt är viktigt men det är nödvändigt att spelarna har accepterat reglerna och följer dem. Vi har sett hur det går när domarna tappar greppet om matcherna i fotbolls-VM. Liknande utveckling på den politiska spelplanen skapar bara ett givet resultat, politikerförakt.

Fler artiklar för dig