Ledare

Uppförsbacken är brant för Demirok när ryggsäcken är tung

Kommentar: Blir nye centerledaren den som befäster partiets roll i svensk politik?

I dag är inte en vanlig dag, för det är i dag som Centerpartiet väljer en ny partiledare. Annie Lööf får lite välförtjänt vila efter åren som partiledare under en minst sagt turbulent tid, något ledarsidan skrivit om tidigare.

Efterträdare blir som bekant Muharrem Demirok. Östgöte. Svensk. Europe. Inte längre turk. Vägen fram till Demiroks tillträde har inte direkt varit spikrak. Han plågas, likt troligen även sina misshandelsoffer, av minnena av två misshandelsdomar som skedde i ungdomen. Demirok har dock senare hävdat att han inte är en våldsam person, vilket valberedningen köpte. Så då är det väl så?

Demirok är också den första muslimske partiledaren i ett anständigt svenskt parti. Han beskriver sig dock som enkom kulturell muslim. Han ser, till skillnad mot ledarsidans kolumnist Elisabeth Sandlund, inga problem att samtidigt vara både muslim och medlem i Svenska kyrkan. Så då är det väl så?

Aftonbladet har rapporterat om kritik från Demiroks närmaste och mot en ledarstil som beskrivs finna sig mellan ”att ha utvecklingspotential” till machiavellisk (1/2). Centerpartiets valberedning, däremot, beskriver Demirok som ”öppen och inlyssnande”. Så då är det väl så?

Det verkar alltså som att nye centerledaren påbörjar sitt nya värv med en viss uppförsbacke och med en diger ryggsäck. Demirok ärver även en tung balansgång mellan socialdemokratin, sverigedemokraterna och borgerligheten. Tiden får utvisa om Demirok blir en partiledare som i en rörig samtid lyckas befästa och stärka Centerpartiets roll som det gröna liberala alternativet – ett som väljarna också vågar lägga sin röst på.

Fler artiklar för dig