Ledare

Nya tongångar gentemot Israel

Kommentar: En efterlängtad islossning som inger hopp.

Att Sverige för första gången på två decennier får officiellt besök från en israelisk utrikesminister är glädjande nyheter. En islossning i relationen Sverige-Israel är på god väg, mycket tack vare hela regeringens och inte minst utrikesminister Tobias Billströms (M) omtag i utrikespolitiken.

Som Dagen i dag skriver präglades utrikesminister Eli Cohens besök av samförstånd och vänskaplighet. Tidigare har Israel, på mycket goda grunder, uttryckt irritation över den svenska linjen. Detta särskilt efter att regeringen Löfven 2014 under hastade former erkände Palestina. Beslutet kritiserades inte bara av Israel utan också av dåvarande opposition då det gick emot svensk diplomatisk praxis över hur och vilka länder som ska erkännas.

Den tidigare svenska ensidigt pro-palestinska linjen är, för tillfället åtminstone, övergiven. Inte minst Ebba Buschs (KD) uttalande på Facebook står i bjärt kontrast till Margot Wallström-erans och dess avoga inställning till Mellanösterns enda demokrati. Nu talas det om ”Israel som Sveriges vän”, ordval som den tidigare S-ministern knappast svängde sig med.

Israels säkerhetssituation är prekär och stödet från andra demokratier är av högsta vikt för att landets fortlevnad ska bestå. Nu återstår att se hur de varma orden från svenska ministrar och partiledare materialiseras. Blir det äntligen en flytt av ambassaden till Jerusalem?Fler artiklar för dig