Ledare

Råder det fullskaligt krig i Kristdemokraterna?

Kommentar: Sara Skyttedals avhopp är ett tecken på falangstrid - men inte om partiledarposten

Nej, alldeles konstigt är det faktiskt inte att Sara Skyttedal inte erbjöds att bli förstanamn på partiets EU-lista inför valet. Visserligen har hon varit en större profil och röstmagnet än David Lega, men det faktum att han vann provvalet stort och att Sara Skyttedal, visserligen inget nytt för att vara hon, återigen gått på tvärs med partiets politik, nu i frågan om cannabis, väger troligen tungt.

Skyttedal och Lega representerar två olika falanger inom partiet, där Lega är mer klassisk kristdemokrat och Skyttedal hårdför höger. När Sara Skyttedal inte fick leda valkampanjen tackade hon för sig. Är detta tecken på en uppblossande strid om partiledarposten, som källor spekulerar kring i Expressen?

Ebba Busch har varit ifrågasatt hela tiden, men aldrig i högre tonläge än viskningar, stödet har varit öronbedövande, till och med när etik- och moralpartiets ledare befanns vara skyldig till grovt förtal. Mullret i leden handlar snarare om vilket parti KD bör vara i den regering man sitter i och framöver: en lite blekare kopia av M eller SD eller den varma rösten som tar parti för den lilla människan?

Så löst sitter inte alltså Busch, trots låga opinionssiffror. Men därmed inte sagt att hon är den som leder partiet i nästa valrörelse. Åtta år är åtta år. Slitsamma år. Om det står mellan att i historieböckerna omskrivas som den som ledde partiet till regeringsinnehav eller som den som gjorde så partiet åker ur riksdagen kan det hända att hon tackar för sig innan dess. är fullskaligt krig att vänta.

Fler artiklar för dig